preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 249635
Ovaj mjesec: 1344
ČITAM I UŽIVAM!

Zašto čitati?

Tin Ujevć je rekao: "Knjiga nije hrana, ali je poslastica!" Svi volimo čitati! Netko voli čitati novine, netko sadržaje na društvenim mrežama, a netko uživa u dobroj knjizi. Čitanje kvalitetnih sadržaja širi naše znanje, povećava našu maštu i pomaže nam u opšutanju. U ovoj rubrici svaki mjesec će biti preporučene dvije knjige za učenike i dvije knjige za sve zaposlenike škole različitih žanrova i sadržaja. Uživajte!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 27. 11. 2020. 12:24

VELJAČA

Gavran, Miro. Zaljubljen do ušiju. Zagreb : Mozaik knjiga, 2018.

Ta ljubav je zaista čudna pojava. Posve mi je izmijenila život i više ništa nije kao prije. Kad me Oliver pozove u kino gledati borilački film, ja kažem:
– Neću, hvala.
Eto, dotle je došlo da mi više ni borilački filmovi ne znače ništa. 
Jednostavno, više me ne veseli ništa što me je nekada veselilo, i više mi ništa nije važno od onoga što mi je nekada bilo najvažnije. Toliko je ta ljubav opasna i nezgodna da bih bio stoput sretniji da se nikada nisam zaljubio i postao njen rob.
Svakog jutra, čim se probudim, ja počnem misliti na Lanu, i onda cijeli dan, ma što radio, mislim samo na nju. Sve dok ne zaspim. Zar to nije grozno?! Počinjem zavidjeti onima koji nisu zaljubljeni, koji žive normalnim životom.
Ako vi mislite da sam ja zaljubljen od rođenja, ljuto se varate…

 

Pilić, Sanja. Zafrkancije, zezancije, smijancije i ludancije. Zagreb : Školska knjiga, 2001.

Zbirka veselih, zafrkantskih i jednostavnih priča o svim onim stvarima od kojih se sastoji djetinjstvo. Mali i veliki problemi đačkih ljubavi i čežnji, petica i loših ocjena, želje da se leti ili svira gitara, neželjenih prištića na nosu i sličnih problema. Veseli rukopis sklopljen od niza svakidašnjih zgoda, zezancija, smijancija i ludancija, oslobođen gnjavaže i stereotipne pedagogije, namijenjen je djeci, ali i njihovim roditeljima. Autorica nam poručuje da su ludancije nužne i poželjne u svakodnevnom životu, te da se uz njih jednostavno, lakše i bolje raste.

..............................

Cognetti, Paolo. Osam planina. Zaprešić: Fraktura, 2018.

Pietro je povučeni dječak iz Milana. Njegovu sve otuđeniju obitelj povezuje još samo ljubav prema planinama. Na odmoru, u malenom selu u talijanskim Alpama, upoznaje vršnjaka, pastira Brunu. Zajedno provode mnoga ljeta istražujući planinske proplanke i tajnovite gudure, pod budnim okom Pietrovog oca, otkrivajući istodobno međusobne sličnosti i razlike. Početak je to velikog prijateljstva, iako im se životni putovi razilaze - Bruno ostaje u svojoj gorskoj oazi, a Pietro postaje svjetskim putnikom u potrazi za sve većim planinarskim izazovima. Roman je lirska priča o odrastanju i snazi prijateljstva, prožimanju čovjeka i prirode te odnosu između očeva i sinova.

 

Kundera, Milan. Šala. Zagreb : Meandar, 2000.

U "Šali" je Kundera iz hašekovske tradicije preuzeo smijeh, šalu (ali kroz suze) i dodao svoju invenciju - nepodnošljivu lakoću - pripovijedanja u racionalnoj analizi čovjekove sudbine uz istodobni odmak između povijesti i fikcije. A zašto je uzeo humor kao svoj književni diskurs, jednom je ovako obrazložio: "Vrijednost i duhovitost naučio sam tijekom staljinističkog terora. Bilo mi je dvadesetak godina. Uvijek sam prema načinu na koji se netko smije mogao prepoznati osobu koja nije bila staljinist, osobu koje se ne moram bojati. Duhovitost je bila pouzdan znak prepoznavanja. Još od tada užasnut sam svijetom koji gubi smisao za humor."

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 10. 2. 2021. 16:31

SIJEČANJ

ĐURIĆ, Tomislav. Legende puka hrvatskoga. Samobor: Meridijani, 2005.

U knjizi se nalazi 100 najljepših hrvatskih legendi i povijesnih priča. Prvi dio svake legende sadrži opis stvarnog događaja, a drugi (zanimljiviji) dio sadrži opis kako je taj događaj doživio i opisao narod. Legende su razvrstane u sedam kategorija: najstarije legende o Hrvatima, Marijanske crkvene legende, ostale crkvene legende, legende o junacima, ljubavne legende, legende o postanku mjesta i ostale legende.

 

GARDAŠ, Anto. Miron u škripcu. Zagreb: Alfa, 2002.

Dječji kriminalistički roman. Gdje je Miron, tu su još i T.I. (Tajanstveni Ivan), Trostruki Joja, Dingo i Melita - dječje društvo koje je preko leđa prevalilo mnoge pustolovine. Čim su oni na okupu, kreće neka frka. Ovaj put sve počne od kestena. Točnije, od trenutka kada spomenuti kesten padne sa drveta. Za kestenom kreće Miron i sreće dječaka čija je sestra upletena u opasno društvo. U igri su opasni tipovi. Naši su junaci, pak, hrabri i pametni, a to je prijeko potrebno za uspješan rasplet ovog slučaja.

..............................

HOWE, K. J.. Pregovaračica. Zagreb: Znanje, 2017.

Thea Paris, vrhunska operativka kada su u pitanju otmice, uspješno je okončala još jednu od svojih opasnih po život akcija. Međutim, uskoro će je zaskočiti noćna mora koja će nadmašiti sve pogibelji njene karijere – otmica vlastitog oca. On je iznenada netragom nestao sa svoje jahte u Grčkoj, na sam šezdeseti rođendan… Triler prvijenac iz pera ove višestruko nagrađivane spisateljice kanadskog podrijetla.

 

ZAGORKA, M.J.. Vitez slavonske ravni. Zagreb: Stvarnost, 1965.

Roman čija je radnja smještena, za razliku od ostalih autoričinih romana, u Osijek i diljem Slavonije, u 18. stoljeće, a temeljena je na stvarnim povijesnim činjenicama. Vrijeme je to bandi i razbojnika, s jedne strane, te junaka koji se protiv njih bore, s druge strane. Uz mnoštvo borbenih zapleta i ljubavnih pothvata, sretan završetak otkriva i vješto skrivane tajne.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 25. 1. 2021. 08:33

PROSINAC

LAGERLÖF, Selma. Legende o Kristu. Zagreb: Školska knjiga, 2000.

Legende o Kristu pričaju o događajima vezanim za Isusov život. Švedska nobelovka Selma Lagerlöf pisala ih je prema sjećanjima na  bakine priče, ali i prema kazivanjima koja je čula za svojih putovanja po južnoj Italiji i Palestini, no u njih je unijela svoju dušu i svoju književnu vještinu. 

 

BARNETT, Alex. Istraživači koji su postavili nove granice. Zagreb : Profil International, 2004.

"Tko su bili prvi istraživači? Odakle su stizali i kamo su išli? Budući da su najranija istraživanja započela prije možda
dva milijuna godina, vjerojatno mislite da o prvim istraživačima nema nikakvih tragova. Iznenađuje činjenica da se o njima ipak nešto zna - možemo čak pretpostaviti što su jeli na prvim putovanjima s jednog na drugi kontinent.

..............................

HANNAH, Kristin. Zimski vrt. Zagreb : Zanje, 2013.

Sestre Meredith i Nina Whitson su sušta suprotnost. Dok jedna vodi obiteljski biznis i posvećena je obitelji, druga putuje svijetom želeći postati poznata fotoreporterka. Kada njihov voljeni otac padne u postelju shrvan bolešću, dvije otuđene sestre se zbližavaju. Na samrti, otac izusti obećanje - majka će im ispričati cijelu istinu...

 

BACKMAN, Fredrik. Britt-Marie je bila ovdje. Zagreb : Fokus, 2019. 

Vilice. Noževi. Žlice. Točno tim redom. A ako išta zna, Britt-Marie zna što je red. Zna da se čaša ne može odložiti na stol bez podmetača. Da ručak mora biti u podne, a večera u šest. Da je prije putovanja uputno naprašiti madrace sodom bikarbonom, da ne ostanu prljavi za slučaj da ti se nešto desi. I da je suludo plastične čaše nazivati šalicama za kavu. Njezin muž kaže da joj socijalna inteligencija nije jača strana. Zato njemu jest. Pa Britt-Marie godinama pere košulje koje mirišu na tuđi parfem. Sve dok on ne dobije infarkt. A ona okrene novu stranicu. I završi Bogu iza nogu, u mjestu u kojem ništa, ali apsolutno ništa, nije u skladu s njezinim poimanjem reda...

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 27. 11. 2020. 13:27
 


TražilicaSigurnost u školi


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi
preskoči na navigaciju