2014-01-06 23:51:34

PAŽLJIVO SLUŠANJE PARTNERA

“Uopće me ne slušaš!” kaže vam suprug. “Ali čula sam sve što je rekao!” pomislite u čudu. No, izgleda da se to što ste čuli razlikuje od onoga što vam je suprug htio reći i zbog toga opet izbija svađa.

Je li moguće izbjeći takve neugodne situacije? 

 Naravno da jest!

 No, najprije trebate saznati zašto vam ponekad promakne neka važna pojedinost koju vam je voljena osoba rekla — čak i kad mislite da ste je pozorno slušali.

 

 

 

ZAŠTO SE TO DOGAĐA?

 

Umorni ste ili vam nešto odvraća pažnju.

 Djeca galame, televizor trešti, a vi razmišljate o nekom problemu koji ste imali na poslu. Uto vam suprug počne nešto pričati. Kaže da vam večeras dolaze neki gosti. Vi na to kimnete glavom. No jeste li doista čuli što vam je rekao? Vjerojatno niste.

 

Donosite pogrešne zaključke.

 Kad vam suprug nešto kaže, vi odmah pretpostavite da vas zapravo kritizira ili optužuje za nešto. No niste ni svjesni toga da iz njegovih riječi iščitavate nešto što on uopće nije htio reći. Naprimjer, zamislite da vam supružnik kaže kaže: “Ovaj si tjedan dosta radio/radila prekovremeno.” Vi odmah zaključite da vam prigovara, pa mu/joj kažete: “Nisam ja za to kriv! Moram raditi dan i noć jer ti trošiš novac kao da raste na drveću!”  “Nisam ti htio/htjela prigovarati!” odvrati vam on/ona povrijeđeno.

Naime, supružnik  vam je samo htio predložiti da se za vikend malo odmorite i više posvetite jedno drugome.

 

 

 

Za svaki problem želite odmah naći rješenje. 

“Ponekad samo želim reći mužu kako se osjećam, ali on mi odmah počne govoriti kako da riješim problem koji me muči, no ja ne tražim rješenje. Samo mu želim reći što me tišti".

U čemu je problem?  Umjesto da pažljivo sluša svoju ženu, supružnik razmišlja o tome kako što prije riješiti problem s kojim se ona suočava. Zbog toga će mu vjerojatno promaknuti nešto što mu supruga želi reći, a možda će je čak i sasvim pogrešno razumjeti.

Bez obzira na razlog zbog kojega imate problema u komunikaciji sa svojom supružnikom, bilo bi dobro da nešto poduzmete u vezi s tim.

 

 

 

 

 ŠTO MOŽETE UČINITI?

 

Poklonite punu pažnju supružniku kada  razgovarate.

 Jeste li doista spremni saslušati svog supružnika kada vam želi reći nešto važno? Možda i niste. Naime, možda vam se puno toga vrzma po glavi, pa se ne možete koncentrirati na ono što vam govori. Ako je tako, nemojte se pretvarati da ga slušate. Ako je moguće, ostavite po strani to što radite i posvetite se svojem supružniku ili se ispričajte i  recite da biste htjeli porazgovarati kasnije, kad budete mogli pažljivo slušati što vam ima reći.

 

Nemojte svom supružniku  upadati u riječ. 

Kad vam supružnik nešto govori, nemojte ga prekidati kako biste mu rekli da se ne slažete s njim. Kasnije ćete i vi imati priliku reći što mislite. Dotad samo pažljivo slušajte. 

 

Postavljajte pitanja. 

To će vam pomoći da bolje razumijete što vam supružnik želi reći, a također ćete mu dati do znanja da vas stvarno zanima ono što vam govori.

 

 

Nastojte shvatiti smisao onoga što čujete.

 Nemojte se hvatati za svaku riječ, nego pokušajte razumjeti što vam supružnik zaista želi reći. Obratite pažnju na njegov  izraz lica, geste, držanje i ton glasa. Naprimjer, izjava: “Sve je u redu” ponekad može značiti: “Ništa nije u redu” — ovisno o tome kako se te riječi izgovore. Ako jedan supružnik kaže npr: “Nikad mi ne pomažeš kad imam pune ruke posla”, možda ustvari želi reći: “Imam osjećaj da ti nije stalo do mene.”

Potrudite se razumjeti što vašeg parnera doista muči,   čak i ako to nije izričito rekao jer biste inače mogli u nedogled raspravljati o tome što je tko rekao umjesto da se usredotočite na ono što je  htio reći.

 

Saslušajte sve što vam supružnik želi reći. 

Nemojte nakon nekog vremena odlutati u mislima ili jednostavno nekamo otići, čak i ako vam se ne sviđa ono što čujete. Naprimjer, što učiniti ako vam partner zbog nečeg prigovara? Nemojte prestati slušati već ozbiljno razmislite o onome što vam govori. Čovjek treba biti zreo da bi tako postupao. To nije lako, ali trud se itekako isplati.

 

 

 

Pokažite partneru da vam je uistinu stalo do njega.

 Pažljivo slušanje nije samo neka tehnika koju čovjek treba savladati kako bi usavršio svoje umijeće komuniciranja.

Kad pažljivo slušate, pokazujete da poštujete i uvažavate svog partnera.

Bude li vas iskreno zanimalo ono što vam govori, nećete ga slušati samo zato što znate da biste to trebali činiti, nego zato što to doista želite

 

 


Srednja škola - Centar za odgoj i obrazovanje Zagreb