preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 192803
Ovaj mjesec: 2940
Korisni savjeti za roditelje

KORISNI SAVJETI I INFORMACIJE

Poštovani roditelji, ovdje ćete naći razne sadržaje koji bi Vam mogli koristiti u Vašim zadaćama što uspješnijeg roditeljstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 19:45

TELEFONSKE LINIJE S CILJEM POMOĆI

 

                     

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 19:50

Kako organizirati nastavu kod kuće - Jesam li učitelj ili roditelj? Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zanimljiv i koristan letak s preporukama kako se organizirati u vrijeme kada smo istovremeno i roditelji i učitelji, a naš dom i dom i škola...  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 1. 4. 2020. 11:46

Korona virus - preporuke za zaštitu Vijest ima dokument u privitku

Korona virus preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke koje možete pročitati u nastavku, klikom na opciju opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 16. 3. 2020. 11:59

Kako zaštititi djecu na internetu - upute HAKOM-a Vijest ima dokument u privitku

Dragi roditelji,

zaštita djece u stvarnom životu, kao i na internetu, svakom je roditelju prioritet. Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izdala je nekoliko publikacija s korisnim uputama. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 18. 12. 2019. 08:55

ZAŠTO BI DJECA TREBALA VIŠE VREMENA PROVODITI U PRIRODI?

Živimo u vremenu kada smo svi, mladi i stariji, posvuda okruženi tehnologijama svih vrsta-od televizora, mobitela, računala, tableta, Playstationa... Druženje s prijateljima i obitelji gotovo da možemo podijeliti na druženje u stvarnom i u virtualnom svijetu. Internet i razvoj tehnologije donijeli su puno koristi ljudima i uvelike su olakšali komunikaciju među njima. Danas smo u riziku da nam se većina komunikacije s najdražim ljudima svede na komunikaciju putem tehnologija i stoga si taj rizik moramo osvijestiti. Kao roditelji moramo svoju djecu usmjeravati na to da izađu iz kuće i provode vrijeme vani, u prirodi,  s nama i sa svojim prijateljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 12. 1. 2019. 22:49

SIGURNO SURFANJE: KAKO POMOĆI DJETETU DA SE ZAŠTITI NA INTERNETU?

https://www.google.hr/search?q=sigurno+surfanje+na+internetu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj

 U današnje vrijeme  internet je najrašireniji i najpopularniji medij među mladima. Internet kao takav vrlo je koristan te je njegovom pojavom cijelo društvo napredovalo.

Internet ima puno pozitivnih strana, kao i opasnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 10. 9. 2018. 17:13

KAKO UČITI?

Želite li saznati kako pomoći djetetu u učenju?

Odgovor ćete saznati klikom na opširnije...

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 18. 1. 2018. 22:22

POVEZANOST IZMEĐU PONAŠANJA RODITELJA I PONAŠANJA DJECE

Neki  postupci i ponašanja  roditelja prema svojoj djeci imaju utjecaja na to kako će se ponašati njihova djeca.  Evo nekih primjera:

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 4. 2017. 20:34

BUDITE PODRŠKA SVOM DJETETU

Iako nema jednostavnih savjeta za roditelje, neke strategije mogu pomoći u davanju podrške vašem djetetu u adolescentnoj dobi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 31. 1. 2017. 09:33

RODITELJ - SAVJETNIK

Ulaskom u adolescenciju, mladi  žele i sve veću neovisnost, no stjecanje neovisnosti je postupni proces i manifestira se kroz velike korake naprijed i male korake unatrag, a ponekad i obrnuto.  Kako biste olakšali  ovo burno razdoblje  svojemu djetetu i sebi,  dajte svom adolescentu postupnu neovisnost i odgovornost u svim područjima života i podupirite njegovo razumno ponašanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 7. 2016. 19:46

KAKO PROVESTI KVALITETNO VRIJEME S DJETETOM?

Djeci je potrebno da roditelji provode vrijeme s njima na kvalitetan, osobit način. Kao odrasli prisjećamo se vremena kad su naši roditelji posvećivali pažnju samo nama i izdvajali posebno vrijeme samo za nas, tada smo se osjećali posebno važnima. Tako će se i naša djeca prisjećati nas kao roditelja ukoliko im posvetimo posebno vrijeme – samo za njih.

Kako svom djetetu posvetiti to vrijeme?

Evo upute:

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 5. 2016. 18:53

DEPRESIJA U ADOLESCENTNOJ DOBI

Depresija nije samo loše raspoloženje i povremena potištenost, već je  ozbiljan psihički poremećaj. O poremećaju se radi kada depresivni simptomi imaju negativne posljedice na svakodnevno funkcioniranje djeteta kao što je učenje, rad i društveni život .  Ukoliko se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih problema u školi, s vršnjacima, ovisnosti o alkoholu i drogama, pa čak i do tragičnih događaja kao što je  samoubojstvo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 5. 2016. 16:52

NASILJE U VEZAMA MLADIH

Nasilje u vezama mladih  odnosi se na nasilno ponašanje koje se čini u svrhu kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, a istovremeno izolirana od ostalih.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 26. 1. 2016. 18:34

Ja – poruke U KOMUNIKACIJI

Mnogobrojna  su ponašanja adolescenata koja njihove roditelje  ljute i brinu  te roditelji  smatraju kako ih trebaju ispraviti, jer će, u protivnom,  njihovo  dijete razviti loše navike ili će zauvijek ostati neodgovorno.

Smatraju da, ukoliko ništa ne učine, dižu ruke od svog djeteta i zanemaruju svoju roditeljsku dužnost. Kada želite nešto reći svome tinejdžeru, s ciljem da promijeni ponašanje, recite mu to u  prvome licu jednine - ja  porukama.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 10. 2015. 19:24

ZAPOSLENI TINEJDŽERI – obavezan dio zdravog odrastanja

 

 

Treba li se vaš tinejdžer odmarati i zabavljati preko ljetnih praznika ili bi trebao pronaći sezonski posao i zaraditi za svoje potrebe? Ljetni posao nije samo zarađivanje novaca, već usvajanje zdravih životnih i radnih navika, a tinejdžeri od ljetnog posla mogu višestruko profitirati.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 11. 2014. 18:35

UREDNI TINEJDŽER – (NE)MOGUĆA MISIJA?

Sobe ili ormari većine tinejdžera izgledaju kao da je kroz njih protutnjao tornado. Održavanje reda i higijene njihovog osobnog prostora većini je tinejdžera potpuno strano. I upravo zbog toga što se radi o njihovom osobnom prostoru, roditelji gube rat u pokušaju nametanja higijenskog minimuma u tom dijelu doma. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 10. 11. 2014. 20:48

ADOLESCENTI – KAKO DA IH LAKŠE RAZUMIJEMO

 

 

Adolescencija je vrlo zahtjevna, kako mladima, tako i njihovim roditeljima. Napor roditelja često završava neuspjehom, odbijanjem, dodatnim frustracijama. Uz to što se i sami teško nose s promjenama, od roditelja se očekuje da mladima budu podrška u sretnom i zdravom odrastanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 8. 1. 2014. 22:16

DIJETE S POSEBNIM POTREBAMA

Trenutak kada prvi put  uzme svoje novorođenče u naručje, svakom roditelju zacijelo ostane trajno urezan u sjećanje. Radost koju pritom osjeća ne može se opisati riječima. Stoga je teško i zamisliti kako je roditeljima koji, na taj najvažniji dan u njihovom životu, saznaju da njihovo dijete neće biti kao ostala djeca.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 7. 1. 2014. 23:12

PAŽLJIVO SLUŠANJE PARTNERA

“Uopće me ne slušaš!” kaže vam suprug. “Ali čula sam sve što je rekao!” pomislite u čudu. No, izgleda da se to što ste čuli razlikuje od onoga što vam je suprug htio reći i zbog toga opet izbija svađa.

Je li moguće izbjeći takve neugodne situacije? 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 1. 2014. 23:51

NEPOSLUŠNI TINEJDŽER

Uz svakodnevne probleme i stres, odgajanje tinejdžera nije nimalo lak posao, posebice ako dijete prolazi kroz “buntovne godine”  i kritičan je i bez poštovanja prema ljudima koji ga okružuju.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 1. 2014. 23:30

GREŠKE U ODGOJU

Djeca ne dolaze s uputama za rukovanje pa je sve što vam preostaje, dobre stvari učiti iz osobnog iskustva, a loše izbjeći temeljem tuđih iskustava. Ipak, malo je roditelja koji neće učiniti barem dvije od najčešćih pet grešaka u odgoju. Prepoznate li ih na vrijeme, lako ćete ih izbjeći.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 4. 1. 2014. 23:39

POVUČENO DIJETE

Unatoč tomu što mnogi povučenost kod djece ne smatraju prednošću, ona ipak ne mora predstavljati nedostatak za dijete. Kako će se naše dijete osjećati, velikim je dijelom ovisno o tome kako se mi kao roditelji odnosimo prema njegovoj povučenosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 4. 1. 2014. 20:24

MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

Iako je u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina općenito smanjen broja poroda, broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji  ne pokazuje trend smanjivanja, već  je naprotiv on tako visok da se naša zemlja nalazi na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničkih trudnoća.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 2. 1. 2014. 20:52

ELEKTRONIČKO NASILJE - CYBERBULLYING

 

Elektroničko nasilje je svaka komunikacija putem  interneta, videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 5. 2013. 21:08

ADOLESCENCIJA - RAZDOBLJE PRELASKA IZ DJETINJSTVA U ODRASLU DOB

 

Zbivanja koja se kod adolescenata događaju često dovode u pitanje sliku koju svaki adolescent ima o sebi.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 14. 5. 2013. 22:03

KAKO S TINEJDŽERIMA RAZGOVARATI O SPOLNOSTI

 

 Doba adolescencije je vrijeme kada se roditelji      trebaju pripremiti na velike promjene koje će se dogoditi u svim aspektima razvoja njihovog djeteta pa tako i u području spolnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 21:59

KAKO DJECI REĆI DA SE RODITELJI RAZVODE

 

  Razvod braka je stresna situacija za cijelu obitelj, a osobito za djecu. Kada roditelji odluče djetetu reći da se razvode, važno je da prilikom razgovora kažu istinu na način prilagođen dobi djeteta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 19:34

KAKO ODGOJITI NENASILNO DIJETE

                                                                                                                               

Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Stoga, roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima s puno ljubavi.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 13:35

ZAŠTO SE DIJETE POČNE NASILNO PONAŠATI?

 

 

  Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, no postoje određene osobine obitelji i djeteta koje mogu utjecati na razvoj nasilnog ponašanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 13:03

KAKO S DJECOM RAZGOVARATI O NOVCU

 

   Djeca često roditeljima postavljaju različita pitanja u vezi novca, a ovdje su neki od mogućih odgovora.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 11. 4. 2013. 19:47

KADA DIJETE ŽIVI S POMAJKOM ILI POOČIMOM

   

 Obitelji s pomajkom i poočimom danas su brojem najveća skupina obitelji nakon klasične obitelji s dva biološka roditelja i djecom. Ponovni brak može uzrokovati snažne emocije kod partnera, bivših partnera, djece, baka, djedova... 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 28. 3. 2013. 19:57

DIJETE U KONFLIKTNOM RAZVODU

 

   Kako razvodu prethode nezadovoljavajući partnerski odnosi, nerijetko bivši partneri nastavljaju lošu komunikaciju tijekom i nakon razvoda.  Umjesto da   nakon razvoda potiču zajedničku djecu na razvijanje i održavanje dobrog odnosa s drugim roditeljem, često svoje negativne emocije prenose i na djecu.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 28. 3. 2013. 18:23

ZAŠTO JE VAŽNA DOSLJEDNOST U ODGOJU

   Dijete treba upoznati i s posljedicama određenih ponašanja kako bi znalo kada i što će uslijediti ako se ponaša prikladno odnosno neprikladno.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 18:19

DJECA I OPTEREĆENOST OBAVEZAMA

     

   Do preopterećenosti dolazi kada je sva djetetova energija usmjerena samo na jedno područje, primjerice obaveze, isključujući sve druge razvojne zadatke i interese, poput druženja s prijateljima, bez kojih nema skladnog odrastanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 17:43

KAKO REAGIRATI KADA DIJETE ŽELI PRESTATI S IZVANNASTAVNOM AKTIVNOŠĆU

 

  Roditelji se često pitaju što učiniti kada im dijete  kaže da želi  prestati pohađati  određenu izvannastavnu aktivnost. Što učiniti kada se vrati s izvannastavne aktivnosti (za koju je donedavno nagovaralo da  ga upišete) i kaže ”Grozno mi je i ne želim više ići tamo!!” Da li ga u tome podržati i ispisati čim izrazi nezadovoljstvo?

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 17:15

PRAVILNA PREHRANA TINEJDŽERA

 

  Razdoblje kada dijete uđe u pubertet je veoma osjetljivo jer je to vrijeme intenzivnog rasta i razvoja kada dječjem organizmu treba izuzetno mnogo energije, a prije svega hranjivih tvari. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 21. 3. 2013. 00:42

RODITELJSKI SUKOBI

     

     Prosječna hrvatska obitelj se u današnje vrijeme skoro svakodnevno suočava sa stresnim situacijama što može dovesti do napetih odnosa među roditeljima pa i sukoba.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 22:40

KORISNI SAVJETI ZA ODGAJANJE TINEJDŽERA

 

Pubertet je vrlo burno razdoblje i za tinejdžere i za roditelje. No uz ove savjete možete si olakšati život i učiniti vaš odnos ugodnijim.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 21:53

KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE KOJE POMAŽU RAZVOJU I OČUVANJU ODNOSA

 

Kako bismo razvijali, produbljivali i njegovali dobre odnose u vezi, neophodno je korištenje određenih vještina kao što je slušanje, pokazivanje interesa za potrebe i osjećaje druge osobe, prepoznavanje i iskazivanje vlastitih potreba i emocija...

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 21:39

NAČINI PONAŠANJA U SUKOBU

 

       Sukob se događa kada međusobno ovisne osobe žele ostvariti svoje ciljeve i opažaju da ih u tome sprječava druga osoba.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 20:57

DEFICIT PAŽNJE I KONCENTRACIJE - HIPERAKTIVNI POREMEĆAJ

 

 Poremećaj pažnje koji može biti praćen nemirom i impulzivnošću (ADHD/ADD) je razvojni poremećaj samokontrole.To nije samo razvojna faza koju će dijete prerasti, nije uzrokovan roditeljskim neuspjehom u odgoju niti je znak djetetove "zločestoće".

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 19. 3. 2013. 21:46

POUČAVANJE DISCIPLINI

 

 Roditelji se jako razlikuju po tome kako svoju djecu pokušavaju naučiti različitim ljudskim vrijednostima, samodisciplini i moralnom ponašanju. Cilj poučavanja djece disciplini jest razvoj samokontrole i produktivnog sudjelovanja u životu zajednice (npr. u grupama vršnjaka, u razredu, u obitelji...

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 23:11

IZAZOVI RODITELJSTVA

 

   

 Odgoj djeteta jedna je od najvažnijih zadaća koju ćemo ikada imati - i zasigurno jedna od najtežih. Svakodnevno se suočavamo s brojnim pitanjima koja su složena i za nas i za našu djecu.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 22:40

NASILNO PONAŠANJE

 

 

  Nasilno ponašanje među učenicima ozbiljan je problem koji može ostaviti posljedice za žrtvu, ali i za nasilnika.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 22:24

SAVJETI ZA ŽIVOT S ADOLESCENTOM

 

   

    Smisao adolescencije jest da dijete odraste, da „napusti gnijezdo“ i postane odgovorna odrasla osoba. Djetetov glavni „posao“ u adolescenciji jest da razvije odgovornu samostalnost.

Pustite mu da ovo samo postigne, uz nešto vašeg dobronamjernog vodstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 20:48

KAKO ODGOJITI SAMOPOUZDANO DIJETE

 

 

Nije lako biti roditelj i odgojiti odgovornu i zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. To možete jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvaćanje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 20:35
 


TražilicaO školi

Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Učenička zadruga

Monografija

   


Školski list

 


Vodič za roditelje


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju