preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 245405
Ovaj mjesec: 2892
Korisni savjeti za roditelje

KORISNI SAVJETI I INFORMACIJE

Poštovani roditelji, ovdje ćete naći razne sadržaje koji bi Vam mogli koristiti u Vašim zadaćama što uspješnijeg roditeljstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 19:45

TELEFONSKE LINIJE S CILJEM POMOĆI

 

                     

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 19:50

Radionica za roditelje i djecu - internet Vijest ima dokument u privitku

Dragi roditelji,

u današnjem izazovnom vremenu kada se sve prebacuje u online okruženje, dobro je iskoristiti vrijeme provedeno s djetetom kako bi se porazgovaralo o korištenju interneta, sigurnosti u virtualnom prostoru i općenito kako bi se djecu savjetovalo o ponašanju u bespućima interneta. 

Kako biste bili spremniji za taj roditeljski zadatak, ovdje možete naći jako korisne materijale za roditelje. U slučaju da vam prilikom korištenja materijala treba pomoć i savjet, slobodno se obratite socijalnoj pedagoginji putem emaila: maja.postoglu@ss-czoio.hr

 

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 11. 12. 2020. 13:54

Kako organizirati nastavu kod kuće - Jesam li učitelj ili roditelj? Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zanimljiv i koristan letak s preporukama kako se organizirati u vrijeme kada smo istovremeno i roditelji i učitelji, a naš dom i dom i škola...  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 1. 4. 2020. 11:46

Korona virus - preporuke za zaštitu Vijest ima dokument u privitku

Korona virus preporuke

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke koje možete pročitati u nastavku, klikom na opciju opširnije. 

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 16. 3. 2020. 11:59

Kako zaštititi djecu na internetu - upute HAKOM-a Vijest ima dokument u privitku

Dragi roditelji,

zaštita djece u stvarnom životu, kao i na internetu, svakom je roditelju prioritet. Hrvatska agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) izdala je nekoliko publikacija s korisnim uputama. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Maja Postoglu  datum: 18. 12. 2019. 08:55

ZAŠTO BI DJECA TREBALA VIŠE VREMENA PROVODITI U PRIRODI?

Živimo u vremenu kada smo svi, mladi i stariji, posvuda okruženi tehnologijama svih vrsta-od televizora, mobitela, računala, tableta, Playstationa... Druženje s prijateljima i obitelji gotovo da možemo podijeliti na druženje u stvarnom i u virtualnom svijetu. Internet i razvoj tehnologije donijeli su puno koristi ljudima i uvelike su olakšali komunikaciju među njima. Danas smo u riziku da nam se većina komunikacije s najdražim ljudima svede na komunikaciju putem tehnologija i stoga si taj rizik moramo osvijestiti. Kao roditelji moramo svoju djecu usmjeravati na to da izađu iz kuće i provode vrijeme vani, u prirodi,  s nama i sa svojim prijateljima.

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 12. 1. 2019. 22:49

SIGURNO SURFANJE: KAKO POMOĆI DJETETU DA SE ZAŠTITI NA INTERNETU?

https://www.google.hr/search?q=sigurno+surfanje+na+internetu&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj

 U današnje vrijeme  internet je najrašireniji i najpopularniji medij među mladima. Internet kao takav vrlo je koristan te je njegovom pojavom cijelo društvo napredovalo.

Internet ima puno pozitivnih strana, kao i opasnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 10. 9. 2018. 17:13

KAKO UČITI?

Želite li saznati kako pomoći djetetu u učenju?

Odgovor ćete saznati klikom na opširnije...

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 18. 1. 2018. 22:22

POVEZANOST IZMEĐU PONAŠANJA RODITELJA I PONAŠANJA DJECE

Neki  postupci i ponašanja  roditelja prema svojoj djeci imaju utjecaja na to kako će se ponašati njihova djeca.  Evo nekih primjera:

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 4. 2017. 20:34

BUDITE PODRŠKA SVOM DJETETU

Iako nema jednostavnih savjeta za roditelje, neke strategije mogu pomoći u davanju podrške vašem djetetu u adolescentnoj dobi. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 31. 1. 2017. 09:33

RODITELJ - SAVJETNIK

Ulaskom u adolescenciju, mladi  žele i sve veću neovisnost, no stjecanje neovisnosti je postupni proces i manifestira se kroz velike korake naprijed i male korake unatrag, a ponekad i obrnuto.  Kako biste olakšali  ovo burno razdoblje  svojemu djetetu i sebi,  dajte svom adolescentu postupnu neovisnost i odgovornost u svim područjima života i podupirite njegovo razumno ponašanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 7. 2016. 19:46

KAKO PROVESTI KVALITETNO VRIJEME S DJETETOM?

Djeci je potrebno da roditelji provode vrijeme s njima na kvalitetan, osobit način. Kao odrasli prisjećamo se vremena kad su naši roditelji posvećivali pažnju samo nama i izdvajali posebno vrijeme samo za nas, tada smo se osjećali posebno važnima. Tako će se i naša djeca prisjećati nas kao roditelja ukoliko im posvetimo posebno vrijeme – samo za njih.

Kako svom djetetu posvetiti to vrijeme?

Evo upute:

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 5. 2016. 18:53

DEPRESIJA U ADOLESCENTNOJ DOBI

Depresija nije samo loše raspoloženje i povremena potištenost, već je  ozbiljan psihički poremećaj. O poremećaju se radi kada depresivni simptomi imaju negativne posljedice na svakodnevno funkcioniranje djeteta kao što je učenje, rad i društveni život .  Ukoliko se ne liječi, može dovesti do ozbiljnih problema u školi, s vršnjacima, ovisnosti o alkoholu i drogama, pa čak i do tragičnih događaja kao što je  samoubojstvo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 5. 2016. 16:52

NASILJE U VEZAMA MLADIH

Nasilje u vezama mladih  odnosi se na nasilno ponašanje koje se čini u svrhu kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, a istovremeno izolirana od ostalih.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 26. 1. 2016. 18:34

Ja – poruke U KOMUNIKACIJI

Mnogobrojna  su ponašanja adolescenata koja njihove roditelje  ljute i brinu  te roditelji  smatraju kako ih trebaju ispraviti, jer će, u protivnom,  njihovo  dijete razviti loše navike ili će zauvijek ostati neodgovorno.

Smatraju da, ukoliko ništa ne učine, dižu ruke od svog djeteta i zanemaruju svoju roditeljsku dužnost. Kada želite nešto reći svome tinejdžeru, s ciljem da promijeni ponašanje, recite mu to u  prvome licu jednine - ja  porukama.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 10. 2015. 19:24

ZAPOSLENI TINEJDŽERI – obavezan dio zdravog odrastanja

 

 

Treba li se vaš tinejdžer odmarati i zabavljati preko ljetnih praznika ili bi trebao pronaći sezonski posao i zaraditi za svoje potrebe? Ljetni posao nije samo zarađivanje novaca, već usvajanje zdravih životnih i radnih navika, a tinejdžeri od ljetnog posla mogu višestruko profitirati.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 11. 2014. 18:35

UREDNI TINEJDŽER – (NE)MOGUĆA MISIJA?

Sobe ili ormari većine tinejdžera izgledaju kao da je kroz njih protutnjao tornado. Održavanje reda i higijene njihovog osobnog prostora većini je tinejdžera potpuno strano. I upravo zbog toga što se radi o njihovom osobnom prostoru, roditelji gube rat u pokušaju nametanja higijenskog minimuma u tom dijelu doma. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 10. 11. 2014. 20:48

ADOLESCENTI – KAKO DA IH LAKŠE RAZUMIJEMO

 

 

Adolescencija je vrlo zahtjevna, kako mladima, tako i njihovim roditeljima. Napor roditelja često završava neuspjehom, odbijanjem, dodatnim frustracijama. Uz to što se i sami teško nose s promjenama, od roditelja se očekuje da mladima budu podrška u sretnom i zdravom odrastanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 8. 1. 2014. 22:16

DIJETE S POSEBNIM POTREBAMA

Trenutak kada prvi put  uzme svoje novorođenče u naručje, svakom roditelju zacijelo ostane trajno urezan u sjećanje. Radost koju pritom osjeća ne može se opisati riječima. Stoga je teško i zamisliti kako je roditeljima koji, na taj najvažniji dan u njihovom životu, saznaju da njihovo dijete neće biti kao ostala djeca.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 7. 1. 2014. 23:12

PAŽLJIVO SLUŠANJE PARTNERA

“Uopće me ne slušaš!” kaže vam suprug. “Ali čula sam sve što je rekao!” pomislite u čudu. No, izgleda da se to što ste čuli razlikuje od onoga što vam je suprug htio reći i zbog toga opet izbija svađa.

Je li moguće izbjeći takve neugodne situacije? 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 6. 1. 2014. 23:51

NEPOSLUŠNI TINEJDŽER

Uz svakodnevne probleme i stres, odgajanje tinejdžera nije nimalo lak posao, posebice ako dijete prolazi kroz “buntovne godine”  i kritičan je i bez poštovanja prema ljudima koji ga okružuju.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 5. 1. 2014. 23:30

GREŠKE U ODGOJU

Djeca ne dolaze s uputama za rukovanje pa je sve što vam preostaje, dobre stvari učiti iz osobnog iskustva, a loše izbjeći temeljem tuđih iskustava. Ipak, malo je roditelja koji neće učiniti barem dvije od najčešćih pet grešaka u odgoju. Prepoznate li ih na vrijeme, lako ćete ih izbjeći.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 4. 1. 2014. 23:39

POVUČENO DIJETE

Unatoč tomu što mnogi povučenost kod djece ne smatraju prednošću, ona ipak ne mora predstavljati nedostatak za dijete. Kako će se naše dijete osjećati, velikim je dijelom ovisno o tome kako se mi kao roditelji odnosimo prema njegovoj povučenosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 4. 1. 2014. 20:24

MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

Iako je u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina općenito smanjen broja poroda, broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji  ne pokazuje trend smanjivanja, već  je naprotiv on tako visok da se naša zemlja nalazi na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničkih trudnoća.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 2. 1. 2014. 20:52

ELEKTRONIČKO NASILJE - CYBERBULLYING

 

Elektroničko nasilje je svaka komunikacija putem  interneta, videa ili mobilnih telefona koja služi kako bi se neko dijete ponizilo, zadirkivalo, prijetilo mu se ili ga se teroriziralo. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 5. 2013. 21:08

ADOLESCENCIJA - RAZDOBLJE PRELASKA IZ DJETINJSTVA U ODRASLU DOB

 

Zbivanja koja se kod adolescenata događaju često dovode u pitanje sliku koju svaki adolescent ima o sebi.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 14. 5. 2013. 22:03

KAKO S TINEJDŽERIMA RAZGOVARATI O SPOLNOSTI

 

 Doba adolescencije je vrijeme kada se roditelji      trebaju pripremiti na velike promjene koje će se dogoditi u svim aspektima razvoja njihovog djeteta pa tako i u području spolnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 21:59

KAKO DJECI REĆI DA SE RODITELJI RAZVODE

 

  Razvod braka je stresna situacija za cijelu obitelj, a osobito za djecu. Kada roditelji odluče djetetu reći da se razvode, važno je da prilikom razgovora kažu istinu na način prilagođen dobi djeteta. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 19:34

KAKO ODGOJITI NENASILNO DIJETE

                                                                                                                               

Istraživanja su pokazala da se nasilno i agresivno ponašanje uči u ranim godinama života. Stoga, roditelji imaju važnu ulogu u smanjivanju nasilja upravo odgajajući svoju djecu u sigurnim domovima s puno ljubavi.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 13:35

ZAŠTO SE DIJETE POČNE NASILNO PONAŠATI?

 

 

  Ne postoji jednostavan odgovor na ovo pitanje, no postoje određene osobine obitelji i djeteta koje mogu utjecati na razvoj nasilnog ponašanja. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 12. 4. 2013. 13:03

KAKO S DJECOM RAZGOVARATI O NOVCU

 

   Djeca često roditeljima postavljaju različita pitanja u vezi novca, a ovdje su neki od mogućih odgovora.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 11. 4. 2013. 19:47

KADA DIJETE ŽIVI S POMAJKOM ILI POOČIMOM

   

 Obitelji s pomajkom i poočimom danas su brojem najveća skupina obitelji nakon klasične obitelji s dva biološka roditelja i djecom. Ponovni brak može uzrokovati snažne emocije kod partnera, bivših partnera, djece, baka, djedova... 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 28. 3. 2013. 19:57

DIJETE U KONFLIKTNOM RAZVODU

 

   Kako razvodu prethode nezadovoljavajući partnerski odnosi, nerijetko bivši partneri nastavljaju lošu komunikaciju tijekom i nakon razvoda.  Umjesto da   nakon razvoda potiču zajedničku djecu na razvijanje i održavanje dobrog odnosa s drugim roditeljem, često svoje negativne emocije prenose i na djecu.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 28. 3. 2013. 18:23

ZAŠTO JE VAŽNA DOSLJEDNOST U ODGOJU

   Dijete treba upoznati i s posljedicama određenih ponašanja kako bi znalo kada i što će uslijediti ako se ponaša prikladno odnosno neprikladno.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 18:19

DJECA I OPTEREĆENOST OBAVEZAMA

     

   Do preopterećenosti dolazi kada je sva djetetova energija usmjerena samo na jedno područje, primjerice obaveze, isključujući sve druge razvojne zadatke i interese, poput druženja s prijateljima, bez kojih nema skladnog odrastanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 17:43

KAKO REAGIRATI KADA DIJETE ŽELI PRESTATI S IZVANNASTAVNOM AKTIVNOŠĆU

 

  Roditelji se često pitaju što učiniti kada im dijete  kaže da želi  prestati pohađati  određenu izvannastavnu aktivnost. Što učiniti kada se vrati s izvannastavne aktivnosti (za koju je donedavno nagovaralo da  ga upišete) i kaže ”Grozno mi je i ne želim više ići tamo!!” Da li ga u tome podržati i ispisati čim izrazi nezadovoljstvo?

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 27. 3. 2013. 17:15

PRAVILNA PREHRANA TINEJDŽERA

 

  Razdoblje kada dijete uđe u pubertet je veoma osjetljivo jer je to vrijeme intenzivnog rasta i razvoja kada dječjem organizmu treba izuzetno mnogo energije, a prije svega hranjivih tvari. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 21. 3. 2013. 00:42

RODITELJSKI SUKOBI

     

     Prosječna hrvatska obitelj se u današnje vrijeme skoro svakodnevno suočava sa stresnim situacijama što može dovesti do napetih odnosa među roditeljima pa i sukoba.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 22:40

KORISNI SAVJETI ZA ODGAJANJE TINEJDŽERA

 

Pubertet je vrlo burno razdoblje i za tinejdžere i za roditelje. No uz ove savjete možete si olakšati život i učiniti vaš odnos ugodnijim.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 21:53

KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE KOJE POMAŽU RAZVOJU I OČUVANJU ODNOSA

 

Kako bismo razvijali, produbljivali i njegovali dobre odnose u vezi, neophodno je korištenje određenih vještina kao što je slušanje, pokazivanje interesa za potrebe i osjećaje druge osobe, prepoznavanje i iskazivanje vlastitih potreba i emocija...

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 21:39

NAČINI PONAŠANJA U SUKOBU

 

       Sukob se događa kada međusobno ovisne osobe žele ostvariti svoje ciljeve i opažaju da ih u tome sprječava druga osoba.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 20. 3. 2013. 20:57

DEFICIT PAŽNJE I KONCENTRACIJE - HIPERAKTIVNI POREMEĆAJ

 

 Poremećaj pažnje koji može biti praćen nemirom i impulzivnošću (ADHD/ADD) je razvojni poremećaj samokontrole.To nije samo razvojna faza koju će dijete prerasti, nije uzrokovan roditeljskim neuspjehom u odgoju niti je znak djetetove "zločestoće".

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 19. 3. 2013. 21:46

POUČAVANJE DISCIPLINI

 

 Roditelji se jako razlikuju po tome kako svoju djecu pokušavaju naučiti različitim ljudskim vrijednostima, samodisciplini i moralnom ponašanju. Cilj poučavanja djece disciplini jest razvoj samokontrole i produktivnog sudjelovanja u životu zajednice (npr. u grupama vršnjaka, u razredu, u obitelji...

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 23:11

IZAZOVI RODITELJSTVA

 

   

 Odgoj djeteta jedna je od najvažnijih zadaća koju ćemo ikada imati - i zasigurno jedna od najtežih. Svakodnevno se suočavamo s brojnim pitanjima koja su složena i za nas i za našu djecu.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 22:40

NASILNO PONAŠANJE

 

 

  Nasilno ponašanje među učenicima ozbiljan je problem koji može ostaviti posljedice za žrtvu, ali i za nasilnika.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 22:24

SAVJETI ZA ŽIVOT S ADOLESCENTOM

 

   

    Smisao adolescencije jest da dijete odraste, da „napusti gnijezdo“ i postane odgovorna odrasla osoba. Djetetov glavni „posao“ u adolescenciji jest da razvije odgovornu samostalnost.

Pustite mu da ovo samo postigne, uz nešto vašeg dobronamjernog vodstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 20:48

KAKO ODGOJITI SAMOPOUZDANO DIJETE

 

 

Nije lako biti roditelj i odgojiti odgovornu i zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. To možete jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvaćanje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Gordana Krajačić  datum: 18. 3. 2013. 20:35
 


TražilicaCOVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju