preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

KAKO PROVESTI KVALITETNO VRIJEME S DJETETOM?

Djeci je potrebno da roditelji provode vrijeme s njima na kvalitetan, osobit način. Kao odrasli prisjećamo se vremena kad su naši roditelji posvećivali pažnju samo nama i izdvajali posebno vrijeme samo za nas, tada smo se osjećali posebno važnima. Tako će se i naša djeca prisjećati nas kao roditelja ukoliko im posvetimo posebno vrijeme – samo za njih.

Kako svom djetetu posvetiti to vrijeme?

Evo upute:


 

Recite djetetu da vam je važno da se družite s njime i da želite da oboje uživate u tome. Pristupite djetetu riječima ka što su: „Osjećam da se dovoljno ne družimo, a ti si mi važan / važna. Hajde da zajedno provedemo vrijeme na neki osobit način. Što bi volio / voljela da zajedno učinimo?“.

Provedite dvadeset minuta dnevno s djetetom čineći nešto što bi dijete voljelo činiti, poštujući djetetov izbor aktivnosti.

 

 

Za vrijeme osobitog vremena ne smije biti roditeljskih naredbi, pitanja ili uputa. To je vrijeme izgrađivanja odnosa, a ne ispitivanja, podučavanja ili držanja lekcija radi nediscipline. Na primjer, ako igrate neku igru, a dijete počne varati nemojte ispravljati njegovo ponašanje, recite mu: „Vidim da si promijenio / promijenila pravila igre pa ću i ja igrati po tim pravilima“.

 

          

Uočite što je više pozitivnih ponašanja i nagradite ih pohvalom.

Više slušajte dijete nego što mu govorite.

Budite redoviti u kvalitetnom vremenu. Provedite ga svakodnevno aktivno, usmjeravajući svu svoju pažnju na dijete,njegove potrebe i na njegove načine suočavanja sa životom, u izabranoj zajedničkoj aktivnosti.

Izbjegavajte pasivno provoditi vrijeme s djetetom, na primjer zajedničkim gledanjem TV -a. No i tada s djetetom možete raspravljati o onome što dijete gleda. Izrecite djetetu podršku i pohvalu njegovim prikladnim tumačenjima neke scene koju je zapazilo i imalo potrebe komentirati. Na neprikladna tumačenja, npr. kada dijete podrži neko loše ponašanje, nemojte se obazirati, nego to raspravite kasnije, ako dijete ustrajava u takvim tumačenjima.

 

 

Bojan Klapčić, psiholog

Prilagođeno prema: Amen, D., G.: Kako radi vaš mozak – riješena zagonetka mozga, VBZ, Zagreb, 2001.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 5. 5. 2016.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju