preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

KAKO ODGOJITI SAMOPOUZDANO DIJETE

 

 

Nije lako biti roditelj i odgojiti odgovornu i zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. To možete jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvaćanje. 


 

KAKO  ODGOJITI  SAMOPOUZDANO  DIJETE

 

Nije lako biti roditelj i odgojiti odgovornu i zrelu, emocionalno stabilnu ličnost. To možete jedino uz bezuvjetnu ljubav, podršku i prihvaćanje.

 

Djeca koja nemaju takvu podršku ne znaju se nositi niti s kritikama izvan obitelji, teško podnose neuspjeh i teže kasnije u životu ostvaruju svoje potencijale u akademskom i poslovnom životu i  sreću u obiteljskom.

 

Samopouzdano je ono dijete koje dobro misli o sebi i vjeruje u sebe.  Hoće li postati takvo uvelike ovisi o roditeljima i privrženosti koja se stvara od prvog dana rođenja.

 

 

 

 

Nije lako biti roditelj, za to nema recepta. Važno je pružiti djetetu toplinu i ljubav, sigurnost i oslonac, ali neki roditelji u tomu pretjerujuštite svoje dijete, žele sve napraviti za njega, a ono nema samopouzdanja.

 

Sasvim je sigurno da će mnogi reći da sve što rade u životu rade upravo za svoju djecu, brinu se za njih, pružaju im sve što sami nisu imali, pomažu im i vole ih.

Ali kada pokušavaju činiti sve umjesto djeteta, roditelji djetetu šalju poruku da je ono loše i nesposobno zauzeti se za sebe. Zato treba dobro balansirati.

S jedne strane djecu treba poticati i dati im slobodu, učiti ih samostalnosti i odgovornosti, pustiti da sami nešto naprave pa i da pogriješe, naravno u skladu s dobi djeteta, jer tek kad samo uspije nešto učiniti osjećat će se vrijedno i uspješno, a zbog povjerenja koje mu roditelj pokazuje puštajući ga da nešto samo obavi, osjećat će se voljeno i prihvaćeno, bez obzira je li postiglo uspjeh.

Zbog toga je važno djetetu već i u najranijoj dobi dopustiti da samo odlučuje.

 

 

S druge strane je važno dijete štititi te mu postaviti jasne granice kojih se treba dosljedno i ”nemilosrdno” držati.

 

Budite djetetu na raspolaganju da s vama razgovara o svojim brigama i osjećajima, poštujte njegove osjećaje i razmišljanja, ali mu dajte i jasne smjernice.

 

Pohvalite ga, izrazite ljubav, podršku, poštovanje – to mu može pomoći.

 

Roditelji često pokušavaju biti savršeni, pa i ponašaju se kao da jesu, dok djecu spremno kritiziraju.

Uzimaju zdravo za gotovo kada dijete napravi nešto dobro, često niti ne primijete, a s druge strane, učini li nešto loše, onda su jako spremni špotati, vikati i kažnjavati.

 

Djetetu treba uvijek objasniti zašto je nešto dobro, a ono drugo nije i kakve će biti posljedice njegova ponašanja.

 

Da bi dijete o sebi izgradilo dobro mišljenje i postalo samopouzdano, treba ga pohvaliti za sitnice i naučiti ga da ima pravo na greške (jer svi griješimo) te ga naučiti kako se nositi s njima i kako ih ispraviti.

 

Naučite dijete kako se nositi s neuspjehom.

Nitko ne može učiniti sve dobro svaki puta. Djeca moraju naučiti da su neuspjesi izazovi koji će im pomoći da iz sebe izvuku najbolje. Također je važno dati im do znanja da se mogu osloniti na vas.

 

U strci u kojoj živimo najveća  nagrada koju roditelj može dati djetetu je njegovo vrijeme.

Bez obzira u kojoj profesiji radili, nema osobe koja se barem jedan sat dnevno ne može posvetiti jedino i samo svom djetetu, isključiti mobitel, otkazati kave s prijateljima, ugasiti televizor, prestati kuhati, peglati i usisavati te reći „ Ovo je moje vrijeme samo za tebe!“.  

Dijete će tako shvatiti da je prihvaćeno i da je voljeno, da ima osobu kojoj se uvijek može obratiti.

 

 

Kada u obitelji ima više djece, treba podijeliti vrijeme tako da oba roditelja svakom djetetu ponaosob posvete jednako vrijeme. Dijete mora znati da ima pravo na oba roditelja.

 

Najviše što roditelji mogu pružiti djeci jest druženje s njima i uživanje u njihovu društvu, a to je i ključ za poticanje dječjeg samopoštovanja. 

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 18. 3. 2013.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju