preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230155
Ovaj mjesec: 2617
Korisni savjeti za roditelje

KORISNI SAVJETI ZA ODGAJANJE TINEJDŽERA

 

Pubertet je vrlo burno razdoblje i za tinejdžere i za roditelje. No uz ove savjete možete si olakšati život i učiniti vaš odnos ugodnijim.

 


 

KORISNI SAVJETI ZA ODGAJANJE TINEJDŽERA

 

Pubertet je vrlo burno razdoblje i za tinejdžere i za roditelje. No uz ove savjete možete si olakšati život i učiniti vaš odnos ugodnijim

 

Korisni savjeti za odgajanje tinejdžera (Shutterstock)

 

1. Vaš tinejdžer ne želi da mu budete prijatelj - ono što žele jest da budete pouzdan, odgovoran uzor dostojan njihovog poštovanja, a ne netko tko će se pokušati lažno spustiti na njegovu razinu ili im malim prstom dirigirati što i kako da rade.

2. Nemojte s tinejdžerom ulaziti u debatu - ako želi debatirati, predložite mu da se učlani u debatni klub. Ako se pak odlučite suočiti s njegovom logikom (koja je zapravo nelogična, proizvod mozga u razvoju i ekstremnih emocija), usta će vam presušiti, a živci se izlizati. Tinejdžeri trebaju razumjeti da „ne“ znači ne.

3. Ohrabrite ga da se bavi sportom - čak i ako vaš tinejdžer ima "dvije lijeve noge". Bavljenje sportom razvija kondiciju i motoriku, pa i osjećaj pripadnosti kod timskih sportova. Također ćete znati gdje vam se dijete nalazi nakon škole.

4. Vaš tinejdžer treba neka kućna pravila - inače će postati lijen, a njegova soba će nalikovati odlagalištu otpada. Neka dobra pravila su: nema jedenja izvan kuhinje, nema posjeta osim ako netko od roditelja nije kod kuće, uvijek se javiti kada ideš iz kuće itd.

5. Potaknite radne navike - osim naravno, ako mu škola ne oduzima svo slobodno vrijeme. Zašto? Kao što je već rečeno, ako im se dozvoli da vegetiraju, tinejdžeri postaju lijenčine. Osim toga, živimo u teškim vremenima, te dobra odjeća i izlasci koštaju. Sve što potiče radne navike, etiku i osjećaj obiteljske odgovornosti, dobra je stvar.

6. Poznavajući prijatelje vašeg tinejdžera, upoznat ćete i njega samog - tinejdžeri imaju tajni život, a cilj roditelja je da probiju taj veo tajanstvenosti koji je ponekad deblji od onog kojeg imaju vladine obavještajne agencije. Ako doista želite znati što zanima vaše dijete, upoznajte njegove prijatelje. Kako? Tako što ćete biti ljubazni i otovoreni, te postaviti pitanja koja ne zvuče poput ispitivanja, a koja služe svrsi.

7. Promatrajte tinejdžera svakodnevno - pokušajte uočiti bilo kakve promjene u izgledu, higijeni, raspoloženju. Komunicirajte svakodnevno, ali izbjegavajte zapovjedni ton.

 

 

8. Baš kada ste pomislili da je vaš tinejdžer naučio nešto iz svojih pogrešaka, napravit će novu. Budite spremni na ovo.

Zapamtite: ljudski mozak nije potpuno formiran do 25. godine.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 20. 3. 2013.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju