preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230155
Ovaj mjesec: 2617
Korisni savjeti za roditelje

KAKO DJECI REĆI DA SE RODITELJI RAZVODE

 

  Razvod braka je stresna situacija za cijelu obitelj, a osobito za djecu. Kada roditelji odluče djetetu reći da se razvode, važno je da prilikom razgovora kažu istinu na način prilagođen dobi djeteta. 


 

 

 

Razvod roditelja je jedna od najintenzivnijih stresnih situacija za dijete. Kod većine razvoda dijete se nakon početne uznemirenosti, straha, ljutnje, krivnje, nade, s vremenom prilagodi novonastaloj situaciji i novom načinu života, osobito ako i dalje ima dobar kontakt s drugim roditeljem i ako su roditelji omogućili razvodom mirnije uvjete odrastanja djeteta.

Uglavnom, djeca roditelja koji su okončali brak bez neprijateljstva i svađa lakše podnose rastavu.

Međutim, ako su sukobi roditelja bili česti, djeca to neće dobro podnijeti. Problem je ako je dijete i prije razvoda svjedočilo snažnim sukobima roditelja te ako se oni nastavljaju i nakon razdvajanja roditeljskog para.

 

 

Mogući negativni učinci roditeljskog sukoba tijekom razvoda na dijete su: izražena agresivnost, impulzivnost, anksioznost, samooptuživanje, potreba za kontrolom situacije, nisko samopouzdanje, slabije socijalne vještine, psihosomatika, regresivno ponašanje, poteškoće u ponašanju, emocionalne teškoće – emocionalna nesigurnost, smetnje u regulaciji osjećaja…

Dugoročne posljedice razvoda s izraženim sukobima su najizraženije kod djece koja su u vrijeme razvoda bila predškolske dobi.

Dijete te dobi se s tim najteže suočava – dugotrajni roditeljski konflikt ometa organizaciju emocionalnog iskustva u ranom djetinjstvu, povezan je s razvojem nesigurnog i neorganiziranog stila privrženosti kod djeteta što se može odraziti na sve kasnije odnose u životu, dovesti do veće osjetljivosti na stres, poteškoća u regulaciji emocija, manjeg optimizma i razvoja neučinkovitijih načina suočavanja s problemima.

Važno je da roditelji tijekom razvoda prate reakcije djece te po potrebi zatraže savjet stručnjaka i za djecu i za sebe.

Također, bitno je da ne krive drugog roditelja pred djetetom, kažu mu da znaju da voli drugog roditelja i da to odobravaju te potiču kontakte s roditeljem s kojim dijete ne živi.

Djeca trebaju dopuštenje da vole oba roditelja, trebaju znati da je razvod problem odraslih, a ne njihova krivnja.

Treba im stabilnost i predvidljivost te uvid u komunikaciju roditelja bez svađa i sukoba, trebaju im roditelji koji mogu surađivati u odgoju, bez obzira na to što osjećaju jedno prema drugome.

Važno je da se dijete ne nađe između roditelja.

 

 

Kada se roditelji odluče na razvod i kada to trebaju reći djetetu,  važno je da prilikom razgovora to  kažu  na način prilagođen dobi djeteta. 

 Bilo bi dobro da su oba roditelja prisutna u tom razgovoru, da djeluju smireno i samopouzdano kako bi djeca znala da se na njih mogu osloniti čak i za vrijeme krize.

Ukoliko imaju više djece važno je da roditelji razgovaraju sa svom djecom istodobno.

Tijekom razgovora trebaju biti iskreni i pružiti prikladne informacije. Dobro je reći djeci da su se jako trudili popraviti odnos, no da ne mogu ostati zajedno, da će živjeti odvojeno, ali da će se i dalje zajedno brinuti o njima i pružiti im sve što im treba.

Važno je sve predstavljati kao zajedničke odluke, ne tražiti krivca u drugom partneru (npr. ukoliko jedan roditelj ne želi razvod, to nikako nije informacija za dijete i o tome mu ne treba govoriti!).

Vrlo često djeca pomisle da su ona nešto skrivila i time uzrokovala razvod roditelja. Može im se reći da gotovo uvijek djeca krive sebe za razvod roditelja, ali da to nikada nije krivnja djece. Važno je da im se to često ponavlja, da tu poruku čuju opet i iznova, dulje vrijeme.

Djeci se treba naglasiti da, iako se odrasli ponekad prestanu voljeti i razvedu se, nikad ne prestanu voljeti svoju djecu (često se djeca počnu bojati da će ih roditelji prestati voljeti jer su prestali voljeti jedno drugo).

 

Također je bitno razgovarati o budućem načinu života i dati im priliku za sva pitanja koja imaju.

Najvažnije je ne postavljati djetetu pitanje  s kim želi živjeti jer ga na taj način stavljamo u poziciju da bira između dva roditelja koja jednako voli i treba,  stoga je takva odluka preteška za dijete.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 12. 4. 2013.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju