preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230155
Ovaj mjesec: 2617
Korisni savjeti za roditelje

MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE

Iako je u Hrvatskoj u posljednjih tridesetak godina općenito smanjen broja poroda, broj maloljetničkih trudnoća u našoj zemlji  ne pokazuje trend smanjivanja, već  je naprotiv on tako visok da se naša zemlja nalazi na samom vrhu UNICEF-ove ljestvice zemalja s problemom maloljetničkih trudnoća.Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2010. godine, u Hrvatskoj se u protekle tri godine porodilo preko pet tisuća maloljetnica, a čak 25 djevojčica je bilo mlađe od 13 godina, dakle imamo u prosjeku oko 1600 maloljetničkih trudnoća godišnje.

 

Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni.  

Obično su povezani s nedovoljnom informiranošću i rizičnim spolnim ponašanjem adolescenata. Trudnoća i porod u dobi do 18 godina, kad još nije u potpunosti završen fizički razvoj, nosi povećane zdravstvene rizike za maloljetnu majku i njezino dijete.

 

Također, uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo vežu se i  brojni socijalni rizici  i niz teškoća, od narušenih obiteljskih odnosa, prekida školovanja, napuštanja od strane partnera, do teškoća u prilagođavanju i prihvaćanju svoje nove životne uloge.

U našoj zemlji mladi u spolne odnose stupaju u prosjeku sa 17 godina. Unatoč dostupnosti informacija i edukaciji mladih o spolnosti, maloljetničke trudnoće su česte.

Provedena istraživanja govore u prilog tome da mladi koji su odgovorni i ozbiljni u školi, odgovorni prema sebi samima i prema roditeljima najčešće stupaju u ozbiljnije veze, u spolni odnos ulaze kasnije i rjeđe mijenjaju partnere, koriste zaštitu i ne ponašaju se rizično.

S druge strane, mladi ljudi sa lošijim uspjehom u školi, neodgovorni prema sebi, bez samopouzdanja, sa lošim obiteljskim odnosima i van kontrole, češće ulaze u vezu lakomisleno, bez kriterija, povodljivi su i daju se nagovoriti na rizično ponašanje (alkohol, droga, spolni odnos bez  zaštite i sl.).

 

 

Vrlo često mlade majke dolaze iz disfunkcionalnih obitelji, obitelji u kojima su i njihove majke relativno rano postale roditelji, iz obitelji  pretjerano strogih  ili pretjerano popustljivih roditelja, iz obitelji u kojima nemaju uporište ili osjećaj sigurnosti, a koji čini temelje zdravog odrastanja i sazrijevanja.

Rezultati su pokazali i to da samo 40 posto mladih parova koristi bilo koji oblik kontracepcije.

Što kada se dogodi maloljetnička trudnoća?

Gotovo svaku spoznaju o trudnoći prati prvo nevjerica i očaj, potom osjećaj osamljenosti, odbačenosti, strah od nerazumijevanja i osude okoline. Što sada? Kako mi se to dogodilo? Što će mi roditelji reći? Što će mi prijatelji reći? Tisuće pitanja…strahova… Mlada djevojka koja je ostala trudna često ima  osjećaj srama, nelagode, krivnje,  strah da će biti napuštena od oca djeteta, strah od prekida školovanja, osuda ili neprihvaćanje od školske sredine.

 

 

 Često misle da su same krive za to. Misle da će biti odbačene, a ta ranjivost može dovesti do niza nepromišljenih odluka. Često ne znaju  prepoznati simptome koji ukazuju na trudnoću (nažalost nije rijetko niti činjenica da do 4. mj. trudnoće neke djevojke ne shvate da su trudne).

Također se moraju suočiti s novom ulogom majke za koju još nisu emocionalno zrele, kao i s psihofizičkom promjenom organizma.

I roditelji, kad saznaju za trudnoću svog djeteta,  često reagiraju na neprimjeren način, što je jednim djelom  posljedica  straha i spoznaje da će "njihovo dijete zapravo imati dijete".

 

Reakcije roditelja mogu biti nevjerica, šok, neprihvaćanje situacije, ljutnja, prijetnje,  često prebacivanje krivnje na drugu osobu, nevjerica i iznenađenje u smislu  "nema šanse da se to desilo mom djetetu, jednostavno se nikada nije ni poljubila, a kamoli da može biti trudna" "sigurno  je biti prisiljena na takvo nešto, nije sama htjela biti s njim, u njemu je problem, oduvijek je bio problematičan i nikada nam se nije sviđao“.

 

Što kada vam vaše maloljetno dijete priopći da mu se dogodila trudnoća?

 Kao prvo, bez obzira na prvobitni šok, nikako ne smijete osuđivati i kritizirati  svoje dijete.

Maloljetnička trudnoća može se dogoditi svakome djetetu, pa i vašemu!

 Što je, tu je - sada čitanje “bukvice“ ne pomaže. Najviše što kao roditelj možete učiniti je zagrliti svoje dijete i pokazati mu da ga volite i da ćete biti uz njega, jer koliko god je to saznanje neočekivano i šokantno za vas, vjerujte, vašemu je djetetu daleko teže.

Staloženim pristupom i pružanjem podrške  svome djetetu u takvoj situaciji pomoći ćete mu da i psihički i fizički prevlada novonastalu situaciju.

 Maloljetnička trudnoća je izuzetno rizična jer se prije svega radi  o mladim osobama koje još uvijek nisu završile svoj fizički, a ni psihički razvoj i zahtijeva punu liječničku pozornost i nadzor jer je i veći rizik od komplikacija i spontanih pobačaja u toj dobi.

 

 

 

 Pobrinite se da vaše dijete ima redovitu i najbolju liječničku skrb, ako treba uključite se zajedno u savjetovališta za pružanje psihološke pomoći i prihvaćanja „drugog“ stanja.

Obratite se Centru za socijanu skrb, oni će  upoznati mladu mamu s njezinim pravima.

Svakako podržite svoje dijete da nakon poroda nastavi s obrazovanjem i pomozite mu da uspješno završi školovanje.

 

 

 

Ukoliko vam vaš maloljetni sin ili kći objave da će  postati roditelji, nikako ih nemojte prekoravati jer to sada nema smisla.

 

 

Potičite vaše dijete da se brine o svom djetetu i prije njegova rođenja, bez obzira na to je li još uvijek u vezi s djetetovom majkom/ocem  ili su prekinuli vezu.

Ukoliko se mladi par odluči na zajednički život, također im pružite maksimalnu potporu svake vrste.

 

 

 

 I vi primjerom pokažite svome djetetu da ćete s ljubavlju prihvatiti novoga člana vaše obitelji i da se dogovorom i zajedničkim djelovanjem sve može urediti te da nikako  nije „smak svijeta“.

Dapače, kada stigne novi član vaše obitelji, mnogi će strahovi i nedoumice biti izbrisani osmijehom jednog malenog i voljenog bića – vašega unuka.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 2. 1. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju