preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

GREŠKE U ODGOJU

Djeca ne dolaze s uputama za rukovanje pa je sve što vam preostaje, dobre stvari učiti iz osobnog iskustva, a loše izbjeći temeljem tuđih iskustava. Ipak, malo je roditelja koji neće učiniti barem dvije od najčešćih pet grešaka u odgoju. Prepoznate li ih na vrijeme, lako ćete ih izbjeći.


Najčešće pogreške u odgoju:

 

1. Napravi ono što ti kažem, ali ne smiješ raditi ono što ja radim

 

Ovo je jedna od najčešćih grešaka koje roditelji rade. Tvrditi jedno, a raditi drugo jest vrlo konfliktna situacija za dijete kojemu, primjerice, roditelji kažu da ne smije psovati i pušiti, dok oni ne biraju riječi i ne vade cigaretu iz usta.

Za tinejdžere je to samo dodatni materijal koji će iskoristiti protiv roditelja prilikom svađanja.

Savjet:

Ispravite ponašanje. Umjesto da branite neobranjivo, postanite primjerom.

 

 

 

2. Uspoređivanje svoje djece s drugom djecom

 

Djeca su ionako pod  pritiskom „traženja sebe“ i bez otegotnih okolnosti koje im roditelji mogu nametnuti. Ukazivati da je netko bolji od njega, posebice kada se radi o braći, može samo zatrovati njihov odnos i stvoriti probleme u obitelji.

Savjet:

Umjesto da ih uspoređujete s drugima, istaknite njihovu jedinstvenost.

 

 

 

 

 

3. Ne činiti ništa

 

Roditelj se ne smije praviti da problemi ne postoje i da će se riješiti sami od sebe.

Ignoriranje lošeg ponašanja djeteta ili činjenice da dijete npr. povremeno dolazi kući pod utjecajem alkohola vodi samo većim problemima.

Savjet:

Budite proaktivni. Nađite uzrok problema, razgovarajte s djetetom, postavite pravila, potražite pomoć stručne osobe koja će vam pomoći.

 

 

 

 

 

4. Mito

 

Nema roditelja koji neće popustiti u djetetovim zahtjevima ili mu nešto obećati kako bi ga na taj način nagovorili da učini ono što mi od njega očekujemo, npr. kažemo „ako pospremiš sobu, moći ćeš ostati duže vani“. 

Na kraju se to pokaže vrlo lošim jer je to najbolji način da dijete naučiti manipulirati roditeljima i kasnije ih ucjenjivati.

 

Savjet:

 Dajte djetetu privilegije i nagrade za dobro, a ne za loše ponašanje.

 

 

 

 

5. Prevelika očekivanja od djeteta

 

Svako je dijete jedinstveno. Samo zato što su susjedova djeca super odlikaši, ne znači da s  vašim djetetom, koje je u školi prosječno, nešto nije u redu. 

Vaša frustracija jer dijete nije onakvo kakvim biste vi željeli da je, kao i prevelika očekivanja od djeteta mogu  izazvati veliki pritisak na dijete zbog kojega bi moglo imati problema s ponašanjem i samopoštovanjem.

 

Savjet:

Dopustite djetetu da se razvija i ponaša u skladu sa svojim mogućnostima, željama i interesima i da stvari same „legnu na svoje mjesto“.

 

 

Neka djeca sazrijevaju ranije, neka kasnije, neka su više samostalna, neka manje, neki su sportaši i veseljaci, drugi su povučeni i tihi.  

Prihvatite svoje dijete onakvim kakvo jest, volite ga i potičite u njemu sve ono dobro i pozitivno, učinite sve da se osjeća sretno i sigurno. 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 4. 1. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju