preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

NEPOSLUŠNI TINEJDŽER

Uz svakodnevne probleme i stres, odgajanje tinejdžera nije nimalo lak posao, posebice ako dijete prolazi kroz “buntovne godine”  i kritičan je i bez poštovanja prema ljudima koji ga okružuju.


 Bilo da vas vaš tinejdžer ignorira, bezobrazno odgovara ili jednostavno odbija poštovati “kućna pravila”, najvjerojatnije ćete, ukoliko ne razradite strategiju, energiju trošiti na svađe i vikanja. Ne zaboravite da vas vaše dijete najbolje poznaje i da ono upravo zna što  vam treba reći kako biste izgubili kontrolu, a ono dobilo ono što traži.

 

 

Imate li neposlušnog i pomalo neobuzdanog tinejdžera, nikako ne odustajte od njegovog odgoja.

Postoji nekoliko djelotvornih tehnika kojima možete vratiti i održati poštovanje svojeg tinejdžera.

Naravno da navedeni savjeti nisu primjenjivi u svakoj situaciji i na svakog adolescenta, ali vrijedi pokušati!

 

1. Pokušajte razgovarati

 

Porazgovarajte sa svojim djetetom o pravilima koja ste im postavili i o tome što će biti ako ih se ne budu držali.

Mogli biste ih upitati koju bi kaznu, po njihovom mišljenju, trebali dobiti ako učine neki prijestup. Puno je veća vjerojatnost da će tinejdžeri poštivati kućna pravila ako roditelji pri donošenju tih pravila uzimaju u obzir i njihovo mišljenje.

 

 

2. Okrenite leđa i otiđite

 

Roditelji često misle da su obavezni ustrajati u raspravljanju sa svojim djetetom, bilo da misle da njihova riječ mora biti zadnja ili žele upornošću dokazati da su u pravu.

Takav stav, gotovo uvijek, vodi do toga da će istrpjeti puno više nepoštivanja nego što je potrebno, a usput će potpuno izgubiti „živce“.

Raspravljate li sa svojim djetetom, a pri tom vam se ne sviđa smjer u kojem razgovor ide  ili jednostavno ne želite da rasprava preraste u svađu, morate naučiti da je u redu okrenuti leđa i otići.

Pokuša li vas vaš bezobrazan tinejdžer uvući u svađu kako bi nešto bilo “po njegovom”, odlučno i tiho ponovite svoju odluku i dajte mu do znanja da nećete nastaviti razgovor.

Nakon toga jednostavno  otiđite,  ako treba i    u drugu prostoriju i započnite s nekom drugom aktivnošću koja će vas malo smiriti.

 

3. Ukidanje povlastica

 

Djetetu ste dužni osigurati dom, hranu i ljubav. Sve ostalo su privilegije, uključujući mobitele, internet, kablovsku televiziju,džeparac, izlaske…  

Možda vam se tako ne čini, ali kada shvatite da su stvari koje vaš tinejdžer ima većinom odraz njegovih želja, a ne stvarnih životnih potreba, tada mu možete ponuditi mogućnost izbora.

Kada vas i ostale članove obitelji  vaše bezobrazno dijete počne uvažavati i kada prihvati “kućna pravila”, omogućite mu privilegije.

Ukoliko je njegov odabir nepoštovanje i loše ponašanje, oduzmite mu ih. Tako će shvatiti da za svoje loše ponašanje mora snositi posljedice.

 

 

4. Dosljednost i odlučnost

 

Navedene metode mogu djelovati samo u slučaju kada ste odlučni i dosljedni u njihovom provođenju. Ne uništavajte svoj autoritet pukim prijetnjama.

Tinejdžera biste mogli zbuniti ako mu progledate kroz prste kad učini nešto loše, a onda ga za nekoliko dana kaznite kad učini taj isti ili neki sličan prijestup.

Ako ste djetetu najavili da će ostati bez mobitela zbog ponašanja, a on ne promijeni svoje ponašanje na bolje, tada mu ga zaista morate i oduzeti.

 Ne želi li vam vaš tinejdžer predati uređaj, jednostavno otkažite pretplatu na njega ili mu uskratite novac za kupovinu bonova.

Nakon takvog postupka, vaš će tinejdžer najvjerojatnije odabrati pravi izbor, jer nije teško birati između bezobraznog ponašanja i povlastica koje imaju njegovi vršnjaci.

 Na taj ćete način pomoći djetetu da nauči što je to odgovorno ponašanje, a dosljednim i pravednim postupanjem porast  će i vaš autoritet u djetetovim očima.

Cilj vam ne bi trebao biti samo navesti dijete da poštuje kućna pravila već i pomoći mu da razvije svoju savjest — unutarnji osjećaj za razlikovanje dobra i zla.

 

Nastojte biti prilagodljivi i  kada  vidite da se ponašaju zrelo i odgovorno, dajte svojim tinejdžerima više slobode.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 5. 1. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju