preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230155
Ovaj mjesec: 2617
Korisni savjeti za roditelje

DIJETE S POSEBNIM POTREBAMA

Trenutak kada prvi put  uzme svoje novorođenče u naručje, svakom roditelju zacijelo ostane trajno urezan u sjećanje. Radost koju pritom osjeća ne može se opisati riječima. Stoga je teško i zamisliti kako je roditeljima koji, na taj najvažniji dan u njihovom životu, saznaju da njihovo dijete neće biti kao ostala djeca.


Roditelji koji imaju dijete s posebnim potrebama često se pitaju koji ih sve problemi čekaju i hoće li se moći nositi s njima.

Ako ste i vi u sličnoj situaciji, nemojte se prepustiti očaju. Mnogi roditelji dobro su se snašli u tim teškim okolnostima unatoč prvobitnom šoku i strahu.

 

Ovo su samo neki od problema s kojima se moraju nositi roditelji djece s posebnim potrebama:  

 

 1. TEŠKO VAM JE POMIRITI SE S DIJAGNOZOM

 

Mnogi roditelji naprosto su shrvani kad saznaju da će njihovo dijete imati teškoće u razvoju. U trenu kao da im se srušio cijeli svijet. Taj prvi šok najčešće prati osjećaj krivnje, straha, bespomoćnosti,  odbijanja da se to   "baš nama dogodilo".

Nakon prvog šoka i dolaska djeteta u obitelj; roditelji, bake, djedovi i druge bliske osobe iz obitelji suočavaju se sa stvarnošću i gubitkom slike idealnog djeteta.

To je traumatsko iskustvo koje, osobito kod roditelja, izaziva ljutnju, bijes, depresiju, plač, traženje krivca za nastalu situaciju.

Prilagodba na nove okolnosti je proces koji u završnoj fazi obilježava reorganizacija života i traženje nove ravnoteže na roditeljskoj, obiteljskoj, društvenoj i psihičkoj razini. 

Obitelj se u raznim segmentima života treba prilagoditi potrebama djeteta. Ona je prvo okruženje u kojem se dijete razvija i ona ima najveću ulogu u poticanju njegova rasta i razvoja osobnosti, u okviru njegovih mogućnosti.

Pri tome ne treba podcjenjivati niti precjenjivati djetetove sposobnosti, jer će to djelovati obeshrabrujuće na dijete.

 

 

                              

 

 

ŠTO JE DOBRO IMATI NA UMU:   Poželjno je da roditelji i cijela obitelj prikupe dovoljno informacija o specifičnostima djetetove poteškoće, sposobnostima, mogućnostima i granicama njegova razvoja. 

 U početku će vam možda biti teško sve razumjeti, ali nemojte odustati. S vremenom će se vaš trud isplatiti.

SAVJET: Potičite dijete da razvija svoje sposobnosti te ga uključite u obiteljske aktivnosti. Pohvalite ga za svaki, pa i najmanji, napredak i pokažite mu da ste sretni zbog toga.

 

 

 

2. ISCRPLJENI STE I ČINI VAM SE DA NI S KIM NE MOŽETE PODIJELITI            SVOJE BRIGE

 

Ponekad vam se može činiti da briga za dijete zahtijeva sve vaše vrijeme i snagu.

Neki roditelji koji odgajaju dijete s posebnim potrebama imaju osjećaj da ih drugi ne mogu razumjeti.

Mnogi roditelji voljeli bi s nekim podijeliti svoje brige, no možda se ustručavaju otvoreno govoriti o svojim osjećajima i frustracijama nekome tko ne zna što znači odgajati dijete s posebnim potrebama.

ŠTO JE DOBRO IMATI NA UMU: Nemojte oklijevati tražiti pomoć, ali budite spremni i prihvatiti je.

Kad nam naši bližnji na bilo koji način pomognu, lakše nam je jer znamo da nismo sami.

 

 

 

Iako vam je briga za dijete sigurno na prvom mjestu, ne smijete zanemariti vlastito zdravlje jer da biste svom djetetu mogli pružati najbolju njegu, trebate redovito puniti svoj “rezervoar” tako da se zdravo hranite, vježbate i dovoljno se odmarate.

No, kako usprkos silnim obavezama pronaći vremena za sebe?

Neki roditelji dogovorili su se da se naizmjence brinu za dijete. Tako se jedno od njih može odmoriti ili učiniti nešto za sebe. Istina, odvojiti vrijeme za sebe može biti pravi izazov.

Ponekad će to od vas zahtijevati da neke manje važne aktivnosti ostavite po strani.

 Također je važno imati prijatelja kome se možete povjeriti. Čak i oni koji ne znaju iz osobnog iskustva kroz što prolazite mogu vam pružiti utjehu i biti rame za plakanje.

SAVJET: Razmislite o svojim prehrambenim navikama, o tome koliko spavate i koliko često se odmarate, vježbate ili radite nešto baš za sebe.

Možete li manje važne aktivnosti staviti u drugi plan i odvojiti nešto vremena za sebe?

Kada je to potrebno, napravite promjene u svom vremenskom rasporedu.

 

 

 

 

3. OSTALIM ČLANOVIMA OBITELJI NE POKLANJATE ONOLIKO PAŽNJE           KOLIKO BI TREBALO

 

Roditelji koji imaju dijete s posebnim potrebama najčešće svoj obiteljski život prilagođavaju njegovim mogućnostima.

O tome ovisi kako će se obitelj hraniti, kamo će ići i koliko će vremena roditelji posvetiti svojoj drugoj djeci. Zbog toga se ona mogu osjećati zanemareno.

 

 

         

 

Roditelji se mogu toliko zaokupiti brigom za dijete koje ima teškoće u razvoju da to može loše utjecati na njihov brak.

ŠTO JE DOBRO IMATI NA UMU: Sva vaša djeca trebaju pažnju i ljubav.

Da biste im pokazali koliko ih volite, planirajte provesti vrijeme zajedno radeći nešto u čemu ona uživaju.

 

 

 

 

Vrijeme trebate posvetiti i svom bračnom partneru. Razgovarajte i podupirite se međusobno. To je neophodno da biste sačuvali prisnost.

Svom bračnom partneru otvoreno kažite svoje misli i osjećaje, to će ojačati vaš odnos i pomoći vam prebroditi stresne situacije s kojima se suočavate

Jedan bračni par rekao je: “Neke od najljepših trenutaka u životu doživjeli smo upravo onda kad nam je bilo najteže.”

SAVJET: Pohvalite djecu kad god učine nešto lijepo za svog brata ili sestru koji ima zdravstveni problem. Često im kažite da ih volite.

 

 

 

Ni svom bračnom partneru nemojte zaboraviti dati do znanja da ga volite i cijenite.

 

SAČUVAJTE  POZITIVAN DUH

 

Nemojte se predati i nemojte klonuti duhom kad vam se učini da sve ide nizbrdo, usredotočite se na lijepe trenutke koje doživite sa svojim djetetom, a njih zaista ima mnogo.

 

 

 

Današnje društvo usmjereno je na uključivanje djece s teškoćama u razvoju u sustav društvenih događanja, uz poštovanje specifičnih različitosti koje nije moguće, niti je potrebno nijekati.

Djeca s teškoćama u razvoju, kao i ostala djeca, imaju pravo i potrebu živjeti, komunicirati, igrati se, družiti i zabavljati s drugom djecom i odraslima.

Upoznavanje i uvažavanje različitosti pomaže i jednima i drugima da prepoznaju i izgrađuju sebe i svoje dostojanstvo.

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 7. 1. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju