preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

UREDNI TINEJDŽER – (NE)MOGUĆA MISIJA?

Sobe ili ormari većine tinejdžera izgledaju kao da je kroz njih protutnjao tornado. Održavanje reda i higijene njihovog osobnog prostora većini je tinejdžera potpuno strano. I upravo zbog toga što se radi o njihovom osobnom prostoru, roditelji gube rat u pokušaju nametanja higijenskog minimuma u tom dijelu doma. 


Postoji li način da svojem sedamnaestogodišnjaku dokažete da prostor pod krevetom nije odlagalište za prljavo rublje, papiriće, koru od banane?

 Možete li uvjeriti kćerku da šminki nije mjesto na krevetu, časopisima na podu, a odjeći na stolcima?

Najvažnije je da u ovoj bitci ne izgubite živce.

 

 

Tinejdžeri su neuredni i to moramo prihvatiti! 

 

 

Ukoliko im ne dolaze prijatelji koje žele impresionirati svojom sobom, najčešće ni ne primjećuju nered oko sebe, niti čuju roditeljska prigovaranja zbog nereda.                

Majice i čarape će se i dalje gomilati po kutovima sobe ili pod krevetom vašeg tinejdžera, sve dok ih ne pokupite i odnesete na pranje. Dakle, oni nemaju problem s tim. Jedini problem im je roditeljsko zanovijetanje. 

 

 

 

Ima li rješenja ili je nemoguće od tinejdžera očekivati održavanje urednosti i čistoće?

 

 

Važno je djecu naučiti da moraju obavljati i zadatke koji nisu zabavni.  Iako je njihova soba ili ormar njihov prostor, imate pravo zahtijevati razumnu razinu urednosti i čistoće i tog dijela vašega doma.

 

Djetetu postavite jasan i čvrst zahtjev, a ne samo kritike i prigovaranja o neredu.

Većina tinejdžera smatra da je čišćenje sobe potpuni gubitak vremena jer će za par dana sve biti isto kao i prije spremanja, pa zašto onda uopće čistiti.        Nemojte se previše truditi u objašnjavanju odgovornog održavanja prostora. Vaš će tinejdžer vjerojatno ustrajati u svom mišljenju da je to nepotrebno i nesvrsishodno.

 

Kako naučiti tinejdžera da bude uredniji?

 Izbegavajući da to bude razlog neprekidnih sukoba!

Umesto da mu stalno prigovarate, radije ga na duhovit način zamolite da unese malo reda u svoju "jazbinu".

 

 

Bolje je djetetu postaviti jasan i čvrst zahtjev za osnovnom higijenom i urednosti njihovog prostora, umjesto kritiziranja i predbacivanja o neredu.

Kažite djetetu da vam je potpuno jasno da je ono zadovoljno stanjem u svojoj sobi, no što se vas tiče – to jednostavno ne može proći.

Objasnite mu da je vaše pravo, obzirom da održavate dom i brinete se za njega, očekivati da se i ta soba u stanu održava u kavom - takvom redu.

Jasno izrecite zahtjev da se dva puta tjedno po deset minuta posveti čišćenju svog prostora.

Objasnite mu da će mu uredan prostor pomoći da se ujutro brže spremi i lakše pronađe ono što mu je potrebno.

 

Ponudite mu vašu pomoć oko bolje organizacije prostora!

 

Odredite i listu zadataka koje treba obaviti, uključujući bacanje smeća, usisavanje poda i mijenjanje posteljine. Zadajte i točne dane u tjednu, kao i satnicu u kojoj posao treba obaviti.

Dogovorite i nagradu koja mora biti nešto do čega mu je doista stalo. Primjerice, ukoliko obavi zadatke, nagradite ga prema zajedničkom dogovoru, a ukoliko ga ne ispuni, uskratite mu nagradu ili novac za izlazak.

 

 

Primijenite i nekoliko trikova. Pohvalite ga kad obavi posao, ali ne reagirajte na njegovo kukanje o ‘teškom, dosadnom ili nepotrebnom’ poslu.

Nagradite ga svaki put kada samoinicijativno napravi malo reda u svojoj sobi.

Pokažite da ste primijetili njegov trud, pohvalite ga čak i ako nije sve savršeno.

Nikako im nemojte protusloviti dok obavljaju svoje dužnosti, jer se tinejdžeri gotovo instinktivno opiru roditeljskom mišljenju ili stavu.                                                                     Zbog toga se sa svojim tinejdžerom  nikada ne upuštajte u uvjeravanja ili rasprave.

Dozvolite djetetu da u svojoj sobi postavi postere koje voli, razgovarajte s njim o uređenju sobe. Ako tinejdžer ima mogućnost  sam odaberati i urediti svoj  životni prostor, utoliko će mu biti lakše da ga sam i održava.

 

 

 

Da bi dijete preuzelo odgovornost u održavanju svoje sobe, važno je da osjeti da je to samo njegov kutak, njegov intimni prostor.  Zato, kada ulazite u njegovu sobu obavezno kucajte, pričekajte da vam odgovori i tek onda uđite.

 

Ukratko, vaše je da postavite standarde higijene,  pri čemu ne trebate biti previše zahtjevni, a njihovo je pravo da imaju svoje mišljenje, ali i da ispune ono što se od njih traži. 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 10. 11. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju