preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

ZAPOSLENI TINEJDŽERI – obavezan dio zdravog odrastanja

 

 

Treba li se vaš tinejdžer odmarati i zabavljati preko ljetnih praznika ili bi trebao pronaći sezonski posao i zaraditi za svoje potrebe? Ljetni posao nije samo zarađivanje novaca, već usvajanje zdravih životnih i radnih navika, a tinejdžeri od ljetnog posla mogu višestruko profitirati.


 

 

1. Novac treba zaraditi!

 

Ljetni ili bilo koji drugi posao je često iskustvo koje „otvara oči“ mladim ljudima koji tek kreću u život.

Tinejdžer koji sam zarađuje  svoj džeparac ima više razumijevanja za svoje roditelje i zna što su sve oni morali učiniti da bi mu pružili siguran život.

Zaposleni mladi imaju sasvim drugačiji odnos prema „običnim radnicima“ poput blagajnika, dostavljača pizze, čistača  ili  ljudima koji moraju raditi dok se drugi odmaraju.

 

 

2. Raspolaganje novcem

 

Djeca nisu financijski opterećena kreditima, hipotekama, troškovima održavanja doma i najčešće žele sav zarađeni novac potrošiti na stvari koje si žele priuštiti.

Osobno zarađeni novac je odličan prozor u svijet financija, dobar način da shvate kako izvor novca nije neiscrpan.

Ako si kupe jednu stvar, ne mogu si priuštiti drugu. A kada nešto kupe, novac za druge stvari moraju zaraditi. Tako to funkcionira  u svijetu odraslih.

 

         

 

 

3. Manje vremena za dosađivanje i nekvalitetno provođenje praznika

 

Kada imaju mnogo slobodnog vremena, djeci lako postane dosadno, a zbog dosade lako mogu upasti u razne probleme.

Naravno da sva djeca koja ne rade ne moraju upadati u nevolje, ali manje je vjerojatno da će to činiti uz obavezu kao što je posao.

 

 

 

4. Razvijanje vještina potrebnih za tržište rada

 

Neki tinejdžeri nemaju problema s izvršavanjem dnevnih zadataka, dok  drugi jedva u tome uspijevaju. Na poslu će biti manje popustljivi za neodgovorno ponašanje, nego što je to slučaj u školi. Poslodavci očekuju da tinejdžeri stignu na posao na vrijeme i da se ponašaju profesionalno.

 

Radeći ljetne poslove, djeca postaju kompetentnija i spremnija za tržište rada, bilo da se radi o pranju vjetrobranskih stakala na benzinskim postajama, sortiranju robe, građevinskim poslovima, čuvanju djece ili košenju trave.

Ljetni posao može biti krasna crtica u nečijem životopisu koja će budućem poslodavcu pokazati da je riječ o mladom čovjeku koji se ne boji rada.

 

 

 

5. Upravljanje slobodnim vremenom

 

Upravljanje vremenom je poput upravljanja novcem; ljetni posao znači i manje vremena, a kada imamo manje vremena znači da moramo dobro odrediti životne prioritete i izabrati kako najkvalitetnije provesti slobodno vrijeme.

 

 

 

6. Osjećaj uspjeha i vlastite vrijednosti

 

Ljetni posao je dobra prilika za jačanje samopouzdanja.

Djeci daje osjećaj da su nešto postigli i da su spremni za idući korak u životu – odgovorno se odnositi prema radu i pametno raspoređivati zarađeni novac.

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 18. 11. 2014.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju