preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 230154
Ovaj mjesec: 2616
Korisni savjeti za roditelje

NASILJE U VEZAMA MLADIH

Nasilje u vezama mladih  odnosi se na nasilno ponašanje koje se čini u svrhu kontrole, moći i zastrašivanja. Istraživanja pokazuju kako nasilje nakon prvog incidenta postaje sve češće i intenzivnije, a zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, a istovremeno izolirana od ostalih.


Nasilje u vezama mladih nažalost je čest problem, kako u drugim zemljama, tako i u  našoj zemlji.

U  istraživanju o nasilju u vezama mladih u Hrvatskoj, dvije trećine ispitanih mladih  izjavilo je da se osoba s kojom su u vezi ili su bili u vezi, prema njima ponašala nasilno.

 

 

Nasilje u vezama mladih može se manifestirati kao tjelesno, emocionalno, spolno i ekonomsko, a važno je naglasiti da nakon prvog incidenta nasilje ne prestaje, nego postaje sve intenzivnije.

 

Znakove nasilja u vezama ponekad je vrlo teško prepoznati. Mlade osobe mogu u vezi biti izložene nazivanju različitim pogrdnim imenima, ljubomornim ispadima, čestom provjeravanju i kontroliranju aktivnosti pa do spolnog i fizičkog nasilja.

 

 Govoreći o uzrocima pojave nasilja u vezama adolescenata ne možemo izdvojiti jedan uzrok, svaka je osoba, kao što je i svaki odnos između partnera, jedinstven. Možemo govoriti o uzrocima ako poznajemo oba partnera i njihov odnos.
Dobro poznavanje dinamike odnosa te uzroka i posljedica nasilja preduvjet je svrhovitoj intervenciji i prevenciji nasilja u adolescentnim vezama.  

 

 

 

 

Mlade osobe često ne prepoznaju nasilno ponašanje svog partnera pa tako neka ponašanja i geste tumače kao znak privrženosti i strastvene ljubavi, a ona  zapravo mogu biti znak ljubomore, posesivnosti i kontrole.

 

Mlada osoba koja ostaje u vezi u kojoj postoji nasilje teško prihvaća savjete i često reagira otporom i nekritičnom obranom partnera.

 

Neki od mogućih razloga za ostajanjem u nasilnoj vezi su želja za pomoći partneru da promijeni svoje ponašanje, ideja da ne može živjeti bez partera, sram da se ne dozna za nasilje u vezi, okrivljavanje sebe i vjerovanje da je nasilje zasluženo. Razlozi mogu biti i strah za vlastitu sigurnost  te nedovoljna socijalna podrška. Ponekad se čini da veza zapravo i nije loša, vjeruju da se nasilje više neće ponoviti ili da će prestati nakon sklapanja braka ili rođenja djeteta.

 

 

Ukoliko prepoznate da neka ponašanja partnera ili partnerice vašeg djeteta nisu onakva kakva biste željeli da budu, razgovarajte sa svojim djetetom ili potražite pomoć stručne osobe. 

 

Što vi kao roditelj možete učiniti kako biste pomogli svojem djetetu ako sumnjate da je izloženo nasilju u vezi:

 

  • dajte mu do znanja da želite razgovarati, pokažite zabrinutost,  jer se  vaše dijete, ako trpi nasilje u vezi, osjeća izolirano i nesretno
  • dajte mu do znanja kako se nikako ne slažete s nasilnim ponašanjem njezina/njegova partnera
  • poslušajte ga  bez procjenjivanja i osuđivanja
  • budite mu podrška; kažite mu  da ste tu za njega i da ga potpuno podržavate u nastojanju da izađe iz nasilne veze
  • ako je potrebno, zajedno potražite stručnu  pomoć u savjetovalištu…

 

 

 

Uvijek mu naglašavajte:

Svatko ima pravo na vezu u kojoj će graditi odnose pune poštovanja, povjerenja i uvažavanja, vezu bez nasilja.

 

Uvijek promatrajte i osluškujte  svoje dijete, a ako primijetite da je nesretno u neadekvatnoj vezi, budite mu oslonac i  podrška za izlazak iz takve veze.

 

 

 Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Gordana Krajačić   datum: 26. 1. 2016.

COVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju