preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 192803
Ovaj mjesec: 2940
Socijalni pedagog

Dragi učenici i dragi roditelji, 

želim vam se obratiti s par riječi i opisati što kao socijalni pedagog radim u srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje. Ali reći ću prvo nešto o našoj školi. Školi u koju ste upisali ili ćete tek upisati svoje dijete.

Razmišljala sam nedavno o tome kakva je organizacija rada u školama i pritom mislila da sve škole imaju dobro uređen sustav rada s učenicima, dobru suradnju nastavnika i pedagoške službe škole, a onda sam u nekim slučajnim razgovorima shvatila da to nije baš uvijek tako. I bila sam ponosna, jer sam istovremeno shvatila da u našoj školi svi surađujemo za dobrobit učenika. Razrednici, ostali nastavnici koji predaju učeniku, pedagoška služba na čelu s ravnateljicom, vanjske službe podrške učenicima i još k tome intenzivna suradnja s roditeljima, te sa svih strana pristup koji je usmjeren na učenika i pomoć u rješavanju njegovih problema – taj zamršeni sustav u našoj školi odlično funkcionira i ponosni smo na to. I socijalni pedagog je jedan od kotačića u tom procesu. Osim što sudjelujem u radu timova u kojima prepoznajemo potrebe učenika koji ima problem, održavam individualne razgovore s učenikom tijekom kojih ispitujem rizične čimbenike koji su doveli do problema u ponašanju, a također i zaštitne čimbenike koje možemo iskoristiti u borbi za dobrobit učenika, pokušavam pomoći učeniku da sam odabere najbolji izbor. Zatim vodim radionice s cijelim razredom ili pojedinim učenicima iz više razreda s ciljem pozitivnog utjecaja na nepoželjno ponašanje ili sukobe u grupi. Svakoga dana sam učenicima na raspolaganju i za najmanje probleme kao što su nesretna ljubav, pa sve do onih velikih problema  koji iziskuju ozbiljno djelovanje više različitih stručnjaka. Shvaćam da je razdoblje adolescencije doba u kojima naši mladi žele biti odrasli i sami odlučivati o svojem životnom putu, odlučivati sami za sebe i da ne razumiju da bi si nekim odlukama mogli otežati ostvarivanje zamišljene budućnosti, a sve stoga što im nedostaje životnog iskustva kako bi mogli sagledati posljedice. Često puta radije prihvate savjet socijalnog pedagoga/razrednika/defektologa nego svojeg roditelja koji bi im rekao to isto i stoga smo mi, kotačići u procesu odrastanja svakog učenika, jako važni. I važno je što podupiremo roditelje u njihovoj odgovornoj ulozi  i što surađujemo s njima u oblikovanju njihove djece kao uspješnih i zadovoljnih odraslih ljudi.

Ponosna sam što sam dio ove škole i što radim baš s ovim učenicima s kojima nije uvijek lako, ali donose radost. 

Srdačno,

Vaša socijalna pedagoginja

Maja Postoglu

 

 

SOCIJALNI PEDAGOG:

Stručni suradnik socijalni pedagog usko surađuje s pedagogom, ali on nije pedagog, već stručni suradnik edukacijsko-rehabilitacijskog profila.

Poslovi socijalnog pedagoga zaposlenog na radnom mjestu stručnog suradnika su rad s učenicima, rad s roditeljima, rad s učiteljima, rad s ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i zaštitom djece te opći poslovi.

Rad s učenicima obuhvaća sve sociopedagoške intervencije u svrhu prevencije poremećaja u ponašanju, razvoja životnih vještina učenika, otkrivanja djece u pojačanom riziku za razvoj poremećaja u ponašanju, kao i pružanja odgovarajuće skrbi u školi ili upućivanjem na izvore pomoći izvan škole. Rad s roditeljima uključuje preventivne aktivnosti s roditeljima u cilju pomoći i zaštite njihove djece te pomoć u izboru pedagoških postupanja primjerenih potencijalima roditelja i djeteta.

Stoga se slobodno obratite socijalnom pedagogu ako osjetite potrebu za podrškom u bilo kojem segmentu svog odrastanja, a ako ste roditelj, u odrastanju svojeg djeteta. Za zdravi razvoj životnih vještina djeteta potrebna je dobra suradnja stručnjaka i roditelja djece u riziku. Počnimo već danas!

 

TražilicaO školi

Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Učenička zadruga

Monografija

   


Školski list

 


Vodič za roditelje


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju