preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 245405
Ovaj mjesec: 2892
Socijalni pedagog

Dragi učenici i dragi roditelji, 

želim vam se obratiti s par riječi i opisati što kao socijalni pedagog radim u srednjoj školi Centar za odgoj i obrazovanje. Ali reći ću prvo nešto o našoj školi. Školi u koju ste upisali ili ćete tek upisati svoje dijete.

Razmišljala sam nedavno o tome kakva je organizacija rada u školama i pritom mislila da sve škole imaju dobro uređen sustav rada s učenicima, dobru suradnju nastavnika i pedagoške službe škole, a onda sam u nekim slučajnim razgovorima shvatila da to nije baš uvijek tako. I bila sam ponosna, jer sam istovremeno shvatila da u našoj školi svi surađujemo za dobrobit učenika. Razrednici, ostali nastavnici koji predaju učeniku, pedagoška služba na čelu s ravnateljicom, vanjske službe podrške učenicima i još k tome intenzivna suradnja s roditeljima, te sa svih strana pristup koji je usmjeren na učenika i pomoć u rješavanju njegovih problema – taj zamršeni sustav u našoj školi odlično funkcionira i ponosni smo na to. I socijalni pedagog je jedan od kotačića u tom procesu. Osim što sudjelujem u radu timova u kojima prepoznajemo potrebe učenika koji ima problem, održavam individualne razgovore s učenikom tijekom kojih ispitujem rizične čimbenike koji su doveli do problema u ponašanju, a također i zaštitne čimbenike koje možemo iskoristiti u borbi za dobrobit učenika, pokušavam pomoći učeniku da sam odabere najbolji izbor. Zatim vodim radionice s cijelim razredom ili pojedinim učenicima iz više razreda s ciljem pozitivnog utjecaja na nepoželjno ponašanje ili sukobe u grupi. Svakoga dana sam učenicima na raspolaganju i za najmanje probleme kao što su nesretna ljubav, pa sve do onih velikih problema  koji iziskuju ozbiljno djelovanje više različitih stručnjaka. Shvaćam da je razdoblje adolescencije doba u kojima naši mladi žele biti odrasli i sami odlučivati o svojem životnom putu, odlučivati sami za sebe i da ne razumiju da bi si nekim odlukama mogli otežati ostvarivanje zamišljene budućnosti, a sve stoga što im nedostaje životnog iskustva kako bi mogli sagledati posljedice. Često puta radije prihvate savjet socijalnog pedagoga/razrednika/defektologa nego svojeg roditelja koji bi im rekao to isto i stoga smo mi, kotačići u procesu odrastanja svakog učenika, jako važni. I važno je što podupiremo roditelje u njihovoj odgovornoj ulozi  i što surađujemo s njima u oblikovanju njihove djece kao uspješnih i zadovoljnih odraslih ljudi.

Ponosna sam što sam dio ove škole i što radim baš s ovim učenicima s kojima nije uvijek lako, ali donose radost. 

Srdačno,

Vaša socijalna pedagoginja

Maja Postoglu

 

 

SOCIJALNI PEDAGOG:

Stručni suradnik socijalni pedagog usko surađuje s pedagogom, ali on nije pedagog, već stručni suradnik edukacijsko-rehabilitacijskog profila.

Poslovi socijalnog pedagoga zaposlenog na radnom mjestu stručnog suradnika su rad s učenicima, rad s roditeljima, rad s učiteljima, rad s ustanovama i organizacijama koje se bave odgojem i zaštitom djece te opći poslovi.

Rad s učenicima obuhvaća sve sociopedagoške intervencije u svrhu prevencije poremećaja u ponašanju, razvoja životnih vještina učenika, otkrivanja djece u pojačanom riziku za razvoj poremećaja u ponašanju, kao i pružanja odgovarajuće skrbi u školi ili upućivanjem na izvore pomoći izvan škole. Rad s roditeljima uključuje preventivne aktivnosti s roditeljima u cilju pomoći i zaštite njihove djece te pomoć u izboru pedagoških postupanja primjerenih potencijalima roditelja i djeteta.

Stoga se slobodno obratite socijalnom pedagogu ako osjetite potrebu za podrškom u bilo kojem segmentu svog odrastanja, a ako ste roditelj, u odrastanju svojeg djeteta. Za zdravi razvoj životnih vještina djeteta potrebna je dobra suradnja stručnjaka i roditelja djece u riziku. Počnimo već danas!

 

TražilicaCOVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju