preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
KONTAKTI
Projekti

Mreže

 

Sigurno surfanje

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 22. 9. 2015.

Ukupno: 245405
Ovaj mjesec: 2892
Savjetovalište za roditelje

SURADNJA RODITELJ - ŠKOLA

 

“Ne postoji problem,

postoji izazov.”

                     Klippert                                        

Studija o 100 uspješnih i 100 neuspješnih osnovnih škola (Hiatt-Michel i Hands 2010.), pokazala je kako je snažan odnos obitelj-škola jedan od pet temeljnih čimbenika kvalitetnog obrazovanja.

Učenici čije obitelji imaju kvalitetne odnose sa školom:

 • postižu bolje rezultate na testovima,                     
 • redovitije pohađaju nastavu,
 • manje zaostaju u obrazovanju,
 • imaju manju potrebu za dodatnom nastavom
 • postižu više stupnjeve obrazovanja (Henderson i Mapp, 2002.; Zygmunt-Fillwalk, 2011.).

 

Suradnja roditelj-škola neophodna je za razmjenu informacija, razumijevanje tijeka školovanja djeteta, procesa koji se odvijaju u odnosu na učenika i njegovo okruženje te nastavni proces čiji je učenik najvažniji sudionik.

Roditelji ponekad ne razumiju poruke koje im mi kao stručnjaci šaljemo. Oni ulažu veliki trud i imaju velika očekivanja, a rezultati u školi, ponekad nisu u skladu s time što nerijetko dovodi do konflikta i nepovoljnih stavova prema djetetu i školi. Sa stanovišta roditelja stručnjaci su često donosioci loših/neželjenih vijesti. Tako mama Vesna navodi: “Budući da se problemi u školi gomilaju, a kod kuće nailazimo na snažan otpor obavljanju školskih zadataka te učenju nečeg novog, molimo vas savjet kome da se obratimo za pomoć“.                                                                                                                                      

Kroz svakodnevni rad s roditeljima uočavamo kako:

 • Roditelji često pate
 • Ne razumiju prirodu teškoća i zahtjeve stručnjaka
 • Poboljšanje se postiže veoma sporo i nije proporcionalno očekivanim rezultatima, niti uloženom trudu.

 

Da bismo opisane probleme prevladali trebamo zajednički surađivati na uklanjanju svih nepovoljnih čimbenika, produbiti suradnju, a nerijetko potražiti pomoć u Savjetovalištu za roditelje ili kroz suradnju s drugim službama koje nam mogu pomoći u ostvarivanju cilja.

Pozivamo sve roditelje koji imaju potrebu da nam se obrate u Savjetovalište za roditelje koje djeluje u prostorima Škole. Molimo zainteresirane roditelje da nazovu broj 091/3643-210 i dogovore termin. Nadamo se da ćemo vam pomoći te dati smjernice za rješavanje problema. Najvažniji zadatak rada u savjetovalištu odnosi se na tretiranje brojnih izazova roditeljstva djeteta s teškoćama u razvoju.

I na kraju nemojte zaboraviti zagrliti i ohrabriti svoje dijete jer samo osam zagrljaja dnevno potiče na prirodan način lučenje hormona sreće!

                            

  :: opširnije :: 


objavio: Ksenija Pinterić  datum: 12. 11. 2018. 08:19

SAVJETOVALIŠTE ZA RODITELJE IDE DALJE!

 

"Nema dobre ni loše djece. Ima samo obeshrabrene ili ohrabrene djece." (M.E.Popkin)

 

Poštovani roditelji,

kao što smo vas obavijestili na roditeljskim sastancima Savjetovalište za roditelje nastavlja s radom i ove školske godine. Savjetovalište je roditeljima potrebno kako bi svladali strah i tjeskobu te unaprijedili način suočavanja sa stresnim situacijama.

Roditeljima kroz individualnu savjetodavnu potporu omogućujemo: informiranje, uvid u vlastite roditeljske postupke, stjecanje novih znanja i vještina te na temelju istih primjene učinkovitijih postupaka prema djetetu. Naglasak je da sudionici bolje upoznaju sebe kao roditelja te razviju učinkovite načine kako se nositi s dodatnim opterećenjima pod kojima žive.

Roditelji učenika s teškoćama u razvoju imaju znatno povećanu potrebu za komunikacijom sa stručnjacima te informiranjem u smislu traženja odgovora na brojna pitanja koja ih „muče“ i zaokupljaju. Tijekom svakodnevnih odgojnih postupaka, roditelji tragaju za brojnim informacijama, a naročito onima o organiziranim oblicima i izvorima podrške. Najviše informacija roditelji očekuju vezano uz završetak školovanja i daljnji profesionalni razvoj djeteta. Vječita pitanja koja roditelji postavljaju su: „Što nakon srednje škole? Kome se obratiti? kako realizirati određena materijalna prava?“

Svaki roditelj ima pravo na podršku i pomoć, stoga vas pozivamo na aktivniju i kvalitetniju suradnju sa školom, budući da ona nerijetko u srednjoj školi slabi, a roditelji traže manju podršku. Želja nam je da potaknemo roditelje na osnivanje grupe za roditeljsku podršku. Međusobna podrška roditelja doprinosi jačanju njihovog samopouzdanja, a značaj grupe važan je u smislu poduzimanja određenih mjera i koraka za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom u društvu.

Molimo sve zainteresirane roditelje da rezerviraju svoj termin na tel. 091/3634-210 i 01/3643-437 ili putem elektroničke pošte na mail info@ss-czoio.hr.

Za sva vaše upite stoji vam na raspolaganju voditeljica savjetovališta mr.sc. Đana Baftiri

 

                          

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 12. 12. 2016. 16:07

Mali koraci mogu donijeti ogromne rezultate. (C.G. Anderson)

 

Poštovani roditelji!

Nastavlja se školovanje vaše djece. Još jedna školska godina u nizu koji čini školovanje Vaše djece. ..

Savjetovalište za roditelje stoji Vam i nadalje na raspolaganju. Nazovite broj 091/3643-210 i dogovorite svoj termin. Spremno Vas čekaju defektolog Đana Baftiri i psiholog Bojan Klapčić. Nadamo se da ćemo Vam pomoći rasvijetliti problem i zadati smjernice za njegovo rješavanje pri čemu je najvažnije ohrabriti Vas i ojačati Vašu spremnost  za daljnje izazove roditeljstva.

Uloga roditelja nije nimalo laka i puna je iskušenja, kao uostalom i sam život. U svakodnevnom radu uočavamo roditelje koji prerano odustaju i teško se nose s teškoćama pri odrastanju vlastitog djeteta. Ustrajati i ne posustati je naš zajednički cilj u savjetovalištu. S radošću Vas očekujemo.

 

UČINITE TO

„U svakom od nas

postoji veličina koja će se roditi

kao što cvijet uvijek počinje samo sjemenkom.

Vaš je život poput filma

na velikom platnu

i samo Vi možete glumiti glavnu ulogu.“

„Učinite to za svoje snove.

Učinite to iz svog srca.

Sve do samog kraja

učinite to od početka.

Ako posegnete danas

i pokušate najbolje što možete.

Učinite to za sebe.

Dajte sve od sebe.“

                                                                 Anderson/McCree

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 22. 10. 2015. 14:46

STRES RODITELJA

http://www.niu.edu/cmalecki/consulting1/index.shtml (27.2.2015.)

 

Prije nego što sam se vjenčao imao sam šest teorija kako odgojiti dijete. Sad imam šestero djece i više nijednu teoriju.                                                                                                                            J.W. Rochester

Roditeljstvo predstavlja najljepše i najuzvišenije iskustvo. Međutim, može biti i izrazito stresno iskustvo uslijed teških ili složenih životnih okolnosti. Jedna od takvih je podizanje i odgajanje djeteta s teškoćama u razvoju.

Postoji čitav niz teškoća pri roditeljstvu djeteta s teškoćama u razvoju:

 • smanjeno zadovoljstvo i povjerenje u vlastite roditeljske vještine
 • povišen roditeljski stres i neslaganje kao i međupartnerski sukobi
 • smanjen osjećaj roditeljske kompetencije
 • nisko očekivanje uspjeha u odgoju vlastitog djeteta
 • povišena razina roditeljskog stresa i psihopatoloških simptoma roditelja.

Stres roditelja se povećava s dobi djeteta, akumulira se i stvara dodatni (kronični) stres.

Roditelj vlastito samopouzdanje prenosi na dijete, a ono je temelj na kojem dijete izgrađuje svoju samopercepciju. Zadovoljan roditelj percipira svoje dijete s manje poteškoća i problema, što poboljšava odnos roditelj-dijete.

Zbog čega su roditelji zabrinuti?

 • Roditelji često pate što imaju dijete s teškoćama, a naročito u situacijama kada ono razvija psihijatrijske ili poremećaje u ponašanju
 • Roditelji ne razumiju što se događa, zbog čega dijete ima teškoće, radi čega mora stalno obilaziti stručnjake, ne razumiju značenje  niti rezultate pojedinih dijagnostičkih pretraga, niti pristupa
 • Poboljšanje se postiže veoma sporo i nije proporcionalno očekivanim rezultatima, niti uloženom trudu.

No, ne mora biti sve tako crno. Postoje istraživanja koja naglašavaju pozitivne učinke roditeljstva djeteta s teškoćama na:  snagu obitelji, osobni rast i zrelost, porast samopouzdanja te kreativnost roditelja. Neki ističu kako je dijete s teškoćama još više osnažilo međusobne odnose roditelja.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju trebaju podršku, osnaživanje i razumijevanje te organizirane oblike roditeljskih grupa s ciljem pružanja međusobne podrške. Rad u savjetovalištu osnažit će roditelje, pružiti im potporu i utjehu u situacijama kada su njihove snage iscrpljene i kada ne znaju kako dalje. Pozivamo sve zainteresirane roditelje da nam se svakako pridruže petkom od 14 do 15 sati u B turnusu, ali i u ostalim terminima prema  vašoj potrebi.

Srdačno vas pozdravljamo i očekujemo!

 

Voditeljica savjetovališta: mr.sc. Đana Baftiri, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 27. 2. 2015. 13:57

Roditelji su najvažnija podrška

 

R-azum

O-osjećaji

D-ijete

I-skrenost

T-olerancija

E-empatija

LJ-ubav

I-deja

S-amopoštovanje

U-ulaganje

 

N- nesebično

A- akivno

J-  edinstveno

V- olja

A- rgumentirano

Ž- elja

N- apredak

I-  skustvo

J-  akost

A-  tmosfera

P- oštovanje

O- dnos

D- oprinos

R- razumijevanje

Š- kola

K- uća

A- ngažiranost

Poštovani roditelji,

savjetovalište za roditelje djeluje u našoj školi već treću školsku godinu.

Termin održavanja savjetovališta tijekom ove školske godine biti će petkom u B turnusu od 14-15 sati i prema dogovoru. Ovom prilikom pozivamo  sve zainteresirane roditelje da se u slučaju bilo kakvih nedoumica ili otvorenih pitanja slobodno obratite u savjetovalište.

Roditeljstvo nije uvijek lako iskustvo. Životno iskustvo roditelja nosi niz stresova, koji su utoliko veći ukoliko dijete ima razvojni poremećaj ili poremećaj u ponašanju. Mnogi roditelji tada počinju sumnjati u svoje roditeljske kompetencije, a ponekad se povlače u sebe, gube samopouzdanje ili ne vide izlaz iz „začaranog kruga u kojem su se našli. U takvim situacijama roditeljima treba beskrajno mnogo podrške i stjecanja novih vještina, kako bi razvili učinkovite roditeljske postupke i prilagodbu na stresne događaje.

Očekujemo da će roditelji radom u savjetovalištu unaprijediti:

 • donošenje ispravnih odluka
 • poboljšanje sposobnosti suočavanja s vlastitim problemom
 • biti u stanju pružiti primjerenu pomoć vlastitom djetetu
 • primjereno reagirati u stresnim situacijama
 • steći realnije prosuđivanje i dosljednije primjenjivati savjete stručnjaka
 • steći sposobnost uočavanja kritičnog trenutka kada je potrebno potražiti pomoć drugog stručnjaka.

Srdačno vas očekujemo da se uključite u rad savjetovališta.

                                                                         Voditeljica savjetovališta:

                                                                mr.sc. Đana Baftiri, prof.defektolog

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 23. 10. 2014. 13:33

ZAŠTO I KADA POTRAŽITI POMOĆ

http://iffenwenpublishing.blogspot.com/2010/06/have-talk-with-your-parents-today.html (14.1.2014.)

Pod "opširnije" pročitajte savjete naše voditeljice kada i zašto zatražiti pomoć u Savjetovalištu za roditelje!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 14. 1. 2014. 14:17

UVODNA RIJEČ

Dragi roditelji!

U ovoj rubrici ćete povremeno dobiti savjete od voditeljice savjetovališta i informacije o radu savjetovališta.

Raduje nas što čitate i primjenjujete naše savjete!

  :: opširnije :: 


objavio: Željka Vidović  datum: 14. 1. 2014. 14:07
 


TražilicaCOVID-19 kutak

  

UPUTE ŠKOLE    SIMPTOMI      

      

  PREPORUKE    RAZGOVARATI

                      S DJECOM


O školi

Škola koja vraća osmijeh!

  

filmovi o školi (klikni na sliku)

BROŠURA O ŠKOLI


Raspored zvona


Raspored sati


Kalendar i vremenik


Korisni linkovi

 

Poštovani roditelji, na našu web stranicu stavljamo obavijesti iz života Škole popraćene fotografijama naših učenika. Ukoliko ne želite da fotografija vašeg djeteta bude u tom kontekstu objavljena, najljepše molimo da se osobno javite u Pedagošku službu i o tome nas izvijestite.

preskoči na navigaciju